Karinthy-gyűrű Hadházinak

Hadházi László kapta az idén a Karinthy-gyűrűt. A humorista több mint tízéves rádiós karrier után vehette át a legnagyobb elismerést, amit ennek a szakmának a művelője kaphat ma Magyarországon. Hadházi László díjazásával egyszersmind jóváhagyó pont került a Rádiókabaré stílusváltása mögé is.

R. Kiss Kornélia
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadházi László látható meghatottsággal fogadta a kitüntetést és a más díjkiosztókhoz képest szokatlanul zajos, őszinte ünneplést. Lapunknak elmondta, nagyon sokat jelent neki a szakmai elismerés: úgy érzi, ezzel végérvényesen humoristává fogadták.Több könyve is megjelent, más humoristákkal közösen is adott ki kötetet. Mint fogalmazott, a csapatmunkában hisz, kollégái pedig nemcsak a képernyőn, hanem a valóságban is jó barátai. Ami a gyűrű névadójának örökségét illeti, Hadházi Lászlónak saját bevallása szerint nem szokása tudatosan boncolgatni a humortörténeti gyökereket: – A mai dolgokra és a feladataimra koncentrálok – mondta. A népszerű előadót arról is megkérdeztük, hogy mi jut legelőször eszébe Karinthy nevéről. – A gyűrű! – válaszolta tömören, de boldogan a humorista.
A Magyar Rádió elismerését 1975 óta minden évben Karinthy Frigyes születésének évfordulója alkalmával ítélik oda a Rádiókabaré egy szerzőjének, előadójának. A Karinthy-gyűrűt elsőként Marton Frigyes, a Rádiókabaré elindítója vehette át, később pedig olyan mesterek követték, mint Déri János, Hofi Géza, Markos György és Nádas György párosa, valamint Sándor György. Tavaly Bödőcs Tibornak ítélték az elismerést. Az idén díjazott Hadházi László, aki önmagát egyszerűen „humorkarbantartónak” tartja, az ezredforduló óta „háziszerzője” és előadója a Magyar Rádió kabaréjának. Az utóbbi esztendőkben a stand-up műfaj képviselői kapták a Karinthy-gyűrűt, az idei díjazott azonban mint szerző és mint más számok előadója is szerepel. Hadházi László díjazása Sinkó Péter, a Rádiókabaré vezető szerkesztője szerint azt is jelenti, hogy a rádió véglegesen elfogadta azt a stílusváltást, ami az előző évadot jellemezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.