„Kasztrálhatnák” az orosz pedofilokat

Hírösszefoglaló
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pedofilok kémiai kasztrációjáról nyújtott be törvényjavaslatot a duma alsóházának Dmitrij Medvegyev orosz elnök – közölte a The Voice of Russia című hírportál. A tervezet elfogadása esetén a jövőben sokkal súlyosabban büntetnék a gyermekek sérelmére megvalósuló szexuális bűncselekmények elkövetőit: a visszaesőket akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetnék. A jogszabály ugyanakkor megadná a lehetőséget a – ma már egyáltalán nem példa nélküli – kémiai kasztrációra, amennyiben a büntetését kitöltő pedofil kéri. Mivel a tapasztalatok Oroszországban azt mutatják, hogy a pedofilok közül sokan képtelenek tartózkodni a bűnismétléstől, számukra a gyógyszeres kezelés valódi alternatíva lehet az életfogytiglani börtönbüntetéssel szemben.
A parlament alsóháza előtt lévő intézkedéscsomag nemzetközi példákra is hivatkozik. Eszerint az önkéntes kémiai kasztrációt alkalmazzák már Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Dániában, Svédországban, Lengyelországban, Norvégiában, Izraelben, Kanadában és az Egyesült Államok nyolc tagállamában. Az elnök álláspontja már régóta egyértelmű. Dmitrij Medvegyev szerint az ilyen bűnözőkkel szemben a lehető legkeményebben kell fellépnie az államnak, „a liberális megközelítés itt teljességgel elfogadhatatlan”. – A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a kémiai kasztráció hatékony, és valóban a gyermekek védelmét szolgálja – állítják a tervezet támogatói.
A kezelés abból áll, hogy a viszszaeséstől tartó pedofil kérése után injekciókkal és gyógyszerekkel gátolják a tesztoszteron nevű hormon képződését, s csökkentik a libidót. A kémiai kasztráció általában viszszafordítható a kezelés abbahagyásakor, tehát nem okoz szükségszerűen maradandó károsodást – jegyzi meg az orosz hírportál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.