Kémbotrány: házkutatás Szilvásynál, házi őrizetben Galambos

Kémkedéssel gyanúsították meg Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját, akit tegnap házi őrizetbe helyezett a bíróság. Úgy tudjuk, a tábornok orosz kapcsolatain keresztül valósíthatta meg a szóban forgó bűncselekményeket. Értesüléseink szerint Galambos terhelő vallomást tett Szilvásy György volt titokminiszterre, akit a HVG.hu szerint őrizetbe vettek.

Swendt Pál
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államellenes bűncselekmények körébe tartozó kémkedés gyanújával hallgatta ki a Budapesti Katonai Ügyészség Galambos Lajost, a korábban Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) néven működő polgári elhárítás egykori főigazgatóját – derült ki annak a tegnapi zárt tárgyalásnak a végén, amelyen a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa házi őrizetbe vette a tábornokot.
A nyugalmazott vezérőrnagy védője, Molnár Lajos a döntés után elmondta: amikor az ügyészség kedden házkutatást tartott Galambosnál, a vele közölt gyanú még vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés volt, amely a kihallgatás során kémkedésre módosult. Úgy vélte, védencével szemben legfeljebb az államtitoksértés gyanúja merülhet fel, ami álláspontja szerint szintén nem állja meg a helyét. A határozat nem jogerős, mert a Galambos előzetes letartóztatására irányuló ügyészségi indítványt a bíróság megalapozatlanságra hivatkozva elutasította, a házi őrizetről rendelkező döntés ellen pedig a védelem és a nyomozó hatóság is fellebbezést jelentett be.
Molnár Lajos államtitokra hivatkozva nem beszélt az ügy részleteiről, csak annyit közölt, hogy az ügyészség egy bizonyíték alapján kérte védence előzetes letartóztatását. Galambos vallomást tett, amelyben ártatlanságát hangsúlyozta.

*

Ügyészségi forrásokból úgy tudjuk: Galambos meggyanúsításához az a művelet vezetett, amelyet a tavalyi kormányváltás után a rendvédelmi szervek, így a polgári és katonai titkosszolgálatok belső elhárítása céljából létrehozott Nemzeti Védelmi Szolgálat mintegy fél évvel ezelőtt indított. Informátoraink szerint a tábornokkal szemben folytatott, sokáig titkos eljárás azután vett újabb fordulatot, hogy Bécsben több mint két hete a katonai tanács elfogatóparancsa alapján őrizetbe vették Jakubinyi Györgyöt, akinek az azóta tett vallomásai is megalapozhatták a Galambossal közölt gyanút. A jelenleg osztrák kiadatási őrizetben lévő Jakubinyit nem cáfolt sajtóhírek szerint azzal a gyanúval keresik a hatóságok, hogy orosz befektetők strómanjaként milliárdos tételben kötött törvénysértő üzleteket Mol-részvényekre.
A férfi fia volt az egyik alapítója annak az Egymásért Egy-Másért Alapítványnak, amelynek vezetőjét, Földesi-Szabó Lászlót a bíróság tavaly vámbűncselekmények miatt hétéves szabadságvesztésre ítélte. Az alapítvány kuratóriumában más aktív és nyugdíjas NBH-sok mellett helyet kapott Galambos is, aki az Egymásért-ügy kirobbanása idején kényszerült lemondani tisztségéről. Földesi-Szabó fél évig bujkált, majd amikor hazatérése után a rendőrség elfogta, úgy nyilatkozott: tisztázni akarja magát, és ha korábban felmentést kapott volna titoktartási kötelezettsége alól, akkor nem marasztalták volna el. Védője, Berényi András lapunknak elismerte, hogy ügyfele az elmúlt hetekben együttműködött a hatóságokkal, és több alkalommal is vallomást tett, azonban – mint mondta – tudomása szerint ezek nem a Galamboshoz, hanem az Egymásért-ügyhöz kapcsolódó, de 2009 óta külön eljárásban adócsalás gyanújával folytatott nyomozásban hangzottak el. Mint mondta, ennek az eljárásnak a részleteiről addig nem kíván többen elárulni, amíg az Egymásért-ügyben még tavaly decemberben hozott elsőfokú ítélet indoklását a Fővárosi Bíróság nem foglalja írásba.
A katonai ügyészség munkatársai tegnap házkutatást tartottak Galambos egykori felettese, a Gyurcsány-kormány titokminisztere, Szilvásy György fővárosi lakásában és lesencefalui nyaralójában. Lapzártánk idején még nem lehetett tudni, mit talált a hatóság a szocialista politikusnál, Molnár Lajos pedig államtitokra hivatkozva hárította el, hogy választ adjon arra a kérdésre, az ügyészség Fő utcai épületéből péntek este távozó tábornok tett-e terhelő vallomást Szilvásy ellen. A HVG.hu meg nem erősített híre szerint Szilvásyt tegnap őrizetbe vették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.