Kémbotrány: végeláthatatlan a feltételezések sora

A kémbotrány egyes részleteinek nyilvánosságra hozatalát sürgették egykori, lapunk által megkérdezett titkosszolgálati szakemberek, így Gálszécsy András és Földi László. Úgy vélik ugyanis, hogy a titkolózás, s az ügyben napvilágot látó találgatások a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatok helyzetét, így az ország védelmi képességét gyengítik.

Munkatársunktól
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szilvásy György volt titokminisztert, Galambos Lajost és utódját, Laborc Sándort, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatóit, valamint legalább még egy, az elhárításhoz köthető személyt érintő eljárásról végeláthatatlan találgatássorozat kezdődött. A legújabb találgatások szerint az Egymásért-ügyben elítélt és a közelmúltban adócsalással meggyanúsított Földesi-Szabó László vallomásai alapján közölték a gyanút a négy érintettel. Megjelent olyan feltételezés is, amelyben a csalási ügy két elvarratlan szálát hozzák összefüggésbe a Galambos–Szilvásy–Laborc trióval.
A büntetőeljárással kapcsolatban a katonai ügyészség álláspontja változatlan: azok után, hogy a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsának határozata nyomán a kémkedéssel gyanúsított Galambos házi őrizetbe került, Szilvásy és Laborc pedig szabadlábon védekezhet, nem kommentálják a gyanúsítás tényét, és a terheltek előzetes letartóztatására tett indítványukat sem. Így gondolja ezt a közigazgatási és igazságügyi tárca is, amelynek kommunikációs államtitkára, Kovács Zoltán tegnap úgy nyilatkozott, az üggyel kapcsolatban nincs mondanivalójuk.

Részletek a 3., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.