Kémügy: továbbra is védik a titkokat

A titokgazda belügyminiszteren és legfőbb ügyészen múlik, hogy mikor és milyen mélységig ismerheti meg a közvélemény a kémbotrány részleteit – mondták lapunknak nevük elhallgatását kérő ügyészségi források. Véleményük szerint nemzetbiztonsági érdekből erre egyelőre nem kerül sor.

Swendt Pál
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A polgári elhárítást, a szakszolgálatot és a Nemzeti Védelmi Szolgálatot is felügyelő belügyminiszter, valamint a nyomozást folytató Budapesti Katonai Ügyészség (BKÜ) munkáját is ellenőrző legfőbb ügyész egyeztetésén múlik, mikor lehetnek nyilvánosak a kémügy részletei. Ezt állították lapunknak név nélkül nyilatkozó ügyészségi források, akik arról is tájékoztattak, hogy a nyomozó hatóság mára az államellenes bűncselekmény gyanújával folytatott eljárás minden minősített iratát felülvizsgálta, és a dokumentumok titkosságát egységesen 2040-es dátummal állapította meg. Mint mondták, kevés esélyt látnak a minősítés megváltoztatására a közeljövőben: bár az idő előrehaladtával az adatok nyilvánossága már valóban nem sértheti a nyomozás érdekeit, ám nemzetbiztonsági szempontból, a felderítéssel összefüggő titkosszolgálati műveletek védelme érdekében a titkosítás feloldását még sokáig aggályosnak értékelheti a titokgazda.
Úgy tudjuk, a vizsgálatot irányító Szabó Attila csoportvezető katonai ügyész várhatóan a következő héten idézi folytatólagos kihallgatásra Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal bűnpártolással gyanúsított egykori főigazgatóját.
Sebes Péter – a kémkedésre való felbujtással gyanúsított Szilvásy Györgynek, a Gyurcsány-kormány titokminiszterének védője – szerint az ügy titokgazdája a BKÜ, és itt kéne feloldani azoknak a vallomásoknak a minősítését, amelyeket ügyfele tett. Az ügyvéd arról tájékoztatott, hogy megismerte a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsának jogerős határozatát, amely elutasítja a védencével szemben indítványozott előzetes letartóztatást. Ez álláspontja szerint nem tartalmaz tényállási elemeket, ezért ennek az iratnak a titkosítása sem indokolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.