Két kötelező labdagyakorlat

A legfrissebb, szerdán kiadott labdarúgó-világranglistán Magyarország a 45., Örményország a 70., Andorra a holtversenyes utolsó, 203. helyen áll. Ennek ismeretében papírformának mondható, hogy az Európa-liga selejtezője első fordulójának első mérkőzésén a Ferencváros tegnap hazai pályán 3-0-ra verte az Ulisses Jerevant, a Paks pedig 1-0-ra győzött az UE Santa Coloma vendégeként.

Munkatársunktól
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden most kezdődik el – hirdette az Albert-stadionban a Nagyvárad tér felőli kapu mögé kifeszített transzparens, és e remény az ítéletidő dacára is hatezer szurkolót csalt ki az Üllői útra. A messziről jött vendégeket bizonyára még inkább zavarhatta a magyar nyárra egy ideje jellemző délkelet-ázsiai klíma, de ők legalább hazájuk bajnokságának kellős közepéből érkeztek. A Fradi bezzeg május 22-én vívott legutóbb tétmérkőzést – az NB I zárófordulójában 3-0-ra verte a Pápát, ezzel kaparintotta meg a bronzérmet és a nemzetközi kupaindulásra a jogot –, de az akkori keret oly mértékben különbözött a mostanitól, hogy harminckilenc nap elteltével tényleg valami egészen más vette kezdetét.
A sérült Lisztes Krisztián és brazil szerzeményei nélkül állt fel a Ferencváros, de mivel a csapat drukkereinek az idénynyitón hagyományosan szükségük van olyan új játékosokra, akikbe megelőlegezett bizalmukat vethetik, máris többen megállapították, hogy a Grúz, Otten belső védőkettős hosszú távú, megnyugtató megoldást jelenthet, és Jovanovic is megbízhatóan takarít majd a jobb oldalon.
Az első félidő egyébként is tökéletes koreográfia szerint zajlott. A 31. percben Abdi öt ember között is szabadrúgást erőszakolt ki, Józsi beívelésébe Maróti vagy belebúbolt, vagy nem, de a labda a jobb sarokban landolt. Majd két percre rá ismét rezdült a háló, szöglet utáni kavarodásból Otten brusztolta be a másodikat. Ha első mérkőzésén látott külföldi futballistáról megkockáztatható, hogy méltó lehet nemcsak az FTC jelenéhez, de talán múltjához is, a holland hátvéd ez a kategória. Még akkor is, ha a szünet előtti utolsó momentumként a szlovén játékvezető őt látta szabálytalannak, amiért erősen „véleményes” büntetőt ítélt az örmények javára, de Adamjan löketét kiütötte a jó irányba, balra vetődő Ranilovic.
Egy bő óra elteltével Oláh Lóránt helyére beszállt Felipe Félix, rögvest kétszer is helyzetbe került, és második lehetőségét már értékesítette. Kettőből egy, magyar pályákon jó arány – hát még úgy, hogy a brazil tavaly az egész szezonban egy gólt termelt a portugál másodosztályban –, a 3-0 pedig egészen kiváló különbség. Így aztán különösebben azon sem érdemes bánkódni, hogy egy-két ziccer még ki is maradt, mert bár Jerevánban állítólag majd minden megtörténhet, ha az Ulisses 4-0-ra legyőzné a Ferencvárost, a bevezetőben idézett transzparenst is úgy pingálhatnák át: minden most fejeződött be.

Paksi előny. Ugyancsak az Európa-liga selejtezője 1. fordulójának első mérkőzését játszotta tegnap a Paks Andorrában, ahol az UE Santa Coloma vendégeként 1-0-s győzelmet ért el. A mérkőzés egyetlen gólját Vayer Gábor szerezte a 14. percben. A Paks favoritként várhatja a jövő csütörtöki visszavágót, amelynek Székesfehérvár ad otthont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.