Kibővítették a Tauern alagutat

Stefan Lázár
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örvendeznek a kontinens déli vidékeire igyekvő német autósok. A nyári csúcsforgalom rajtjára Ausztriában megnyílt a Tauern alagút második csatornája. Európa autópálya-hálózatának egyik legkritikusabb pontját jelentette a mindeddig két nyomtávos alagút, amelynek bejáratánál a Salzburgtól Villachba, majd onnan tovább délnek igyekvő gépkocsikaravánok rendre több órás várakozásra kényszerültek.
Két napja azonban már senkinek sem kell tartania attól, hogy hasonló körülményekkel találja szemben magát. Ünnepélyes keretek között átadták a forgalomnak a hat kilométer hosszúságú alagút második csatornáját, és ettől kezdve a forgalom négy sávon halad. Az építési munkálatok ugyan már 2009-ben befejeződtek, de az 1975-ben elkészült első szakaszt is renoválni kellett, az összköltségek 309 millió euróra rúgtak. A befektetésről gondoskodó vállalat – a félig állami kézben lévő Asfinag – egy útért tíz eurót kér az autósoktól.
A tervek kezdettől fogva a négysávos megoldásból indultak ki, de a környék lakossága a várható zajra és a levegőszennyeződésre hivatkozva megakadályozta ezt az elképzelést. Az osztrák gépkocsiforgalom legtragikusabb balesete kényszerítette ki a mai megoldást. 1999 májusában teherautója volánja mögött elbóbiskolt a vezető, és belerohant az előtte összetorlódott személykocsisorba. A benzintartályból kifolyt üzemanyag és a kamionban lévő, 24 ezer lakkot tartalmazó spray kigyulladt, és katasztrófához vezetett. A lángok kiváltotta 1200 fokos hőség megakadályozta a gyors mentést, a tűzoltók csak tizenkét óra elteltével kezdhették meg munkájukat.
A balesetben 24 személykocsi és 16 kamion kiégett, 12 személy életét vesztette, negyvenen súlyosan megsérültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.