Kiderül, mennyi lesz a reálhozam

A magánnyugdíjpénztárak volt tagjai közül a szerencsésebbek számára akár két hét múlva kiderülhet, kapnak-e reálhozamot, és ha igen, akkor valójában mekkora lesz ez az összeg. Orbán Viktor miniszterelnök február elején azt mondta, néhány hónapon belül kiderül, hogyan gazdálkodtak a hárommillió pénztártag megtakarításaival, vagyis „mennyi az annyi”.

Szilágyi Richárd
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeleg az igazság pillanata – utalt Selmeczi Gabriella (Fidesz) sajtótájékoztatóján a miniszterelnök februári szavaira. A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott elmondta, a magánnyugdíjpénztáraknak már minden információ a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy a május 31-i fordulónappal kiszámolják a reálhozamok összegét. – Így a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alaptól való visszaigénylés után (ide kellett a kasszáknak átutalniuk a visszalépők vagyonát – a szerk.) akár két hét múlva megkezdhetik a reálhozamok kifizetését azoknak a volt pénztártagoknak, akik ezt a megoldást választották.
Ha egy volt tag vitatja a reálhozam összegét, és ezt a vitát nem sikerül a pénztárral rendeznie, akkor panaszával a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordulhat – jelezte Selmeczi. Lapunk korábban megírta: egy magán-nyugdíjpénztári tag átlagosan néhány tízezer forintra számíthat a többmilliós befektetése után, de a visszalépő csaknem hárommillió egykori pénztártag negyede várhatóan nem kap semmit. – Akinek a magánnyugdíjpénztárnál mínuszba került a számlája, annak az állam „kipótolja” az összeget, így rosszabbul ő sem járhat – közölte Selmeczi.
Megerősítette: az állami nyugdíjrendszerben 2012. január 1-jétől egyéni számlákon vezetett nyilvántartásra állnak át, és megkezdődik az adatok visszamenőleges feltöltése is. Így a munkavállalók ellenőrizhetik az utánuk befizetett járulék összegét, és az aktuális nyugdíjszabályok szerint kiszámolható lesz a várható öregségi nyugdíj összege.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.