Kiemelik az elmerült Bulgariát

2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországban tegnap elkezdődött a Kujbisevi-víztározón elsüllyedt Bulgaria sétahajó kiemelése. – Már szombaton a helyszínre érkezett két óriási úszó- daru, ezek 350 tonnát képesek elmozdítani – tájékoztatta az AFP-t Timur Kikmatov, a közlekedési tárca szóvivője. Ismert, hogy július 10-én a 78 méteres hajó a Volga tatárföldi szakaszán haladt, amikor a jobb oldalára dőlt és alig nyolc perc alatt elsüllyedt. Két hajó is elhaladt a fuldoklók közelében, de nem siettek a segítségükre.
A Bulgarián a megengedett 120-nál jóval többen, 208-an (kirándulók és a személyzet) utaztak, a tragédiát csak 78-an élték túl. A húsz méter mélységben fekvő roncs kiemelésével azt remélik, hogy megtalálják az áldozatokat és választ kapnak arra, hogy mi okozta a szerencsétlenséget. Kikmatov beszámolt arról is, hogy a folyó fenekén heverő hajótestre óriási fémsodronyokat rögzítettek, az ablakokat pedig hermetikusan bezárták, a vizet majd akkor szivatytyúzzák ki belőle, ha a hajót a felszínre emelték. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a munka akár több napig is eltarthat.
A szerencsétlenség óta megszólalt túlélők elmondták, hogy a személyzet több tagja nem tudott úszni, a motor azért hibásodott meg, mert az üzemanyagba vizet kevertek. A hajón nem volt klímaberendezés, helyenként ötven fokra emelkedett a hőmérséklet. A matrózok szerint a katasztrófát az okozta, hogy a nyitott ablakokon víz folyt be. Aljona Lebegyeva, a Bulgaria 39 éves hajósmesterének a felesége és családja nyilatkozott a tragédiáról a Komszomolszkaja Pravdának. Az asszony férjével, valamint 16 és 17 éves gyermekeikkel szintén a hajón tartózkodott. Ők hárman megmenekültek, de a férfi az utolsó pillanatig mentette az utasokat, végül odaveszett. Aljona szakácsként dolgozott a hajón, de afféle hajóorvosként is tevékenykedett, mert orvos nem volt a hajón, sőt, még a gyógyszereket is saját költségén vásárolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.