Kikérésről szó sincs

Hírösszefoglaló
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem a horvát főügyészség, sem az igazságügyi minisztérium nem kérte Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának kiadását – közölte a két horvát igazságügyi szerv szóvivője tegnap a távirati iroda megkeresésére. A hírt felröppentő Népszabadság ellen helyreigazítási eljárást indít a magyar olajtársaság. A napilap tegnapi száma több egymástól független forrásra hivatkozva arról számolt be, Horvátország hivatalosan is kérte Hernádi Zsolt kiadatását. A lap szerint a horvátok felajánlották, hogy az általuk később átadandó bizonyítékok és kérdések alapján Magyarországon hallgassák ki gyanúsítottként a Mol első emberét.
A magyar olajtársaság tegnap szintén azt közölte, hogy sem a Mol, sem pedig Hernádi Zsolt nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy Horvátország kérte az elnök-vezérigazgató előzetes kiadatását. Még a múlt héten írtak arról a horvát lapok, hogy 2009-ben az akkori miniszterelnök, Ivo Sanader 10 millió eurót fogadott el azért, hogy a Mol nem többségi részvényesként átvehesse az INA irányítási jogait. Ezenkívül a horvát állam kivásárolta a cégből annak veszteséges részét, a gázüzletágat. Sanader 2009-ben mondott le, jelenleg előzetes letartóztatásban ül Ausztriában. A Mol mindeddig a horvát belpolitikai küzdelmekkel magyarázta az INA-val kapcsolatban felmerült gyanús ügyeket. Emellett azokat a köröket sejtették az efféle támadások hátterében, amelyeknek sérültek bizonyos érdekei, amikor a Mol átvette a horvát társaság irányítását.
Az eset kapcsán megszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki tegnap Strasbourgban újságírók előtt úgy fogalmazott: „A magyar állam határozott tulajdonosi álláspontja az, hogy a Mol és az INA közötti szerződés semmilyen módosításához nem járul hozzá.” A magyar kormányfő hozzátette: „a vádakat ismerjük, nem tekintjük kormányközi kérdésnek, a vádak tisztázása a bűnüldöző szervek feladata. Ebbe nem kívánunk beleavatkozni, és ebben semmilyen szerepet sem kívánunk játszani.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.