Kiküldték Mladicsot a tárgyalóteremből

Sebestyén Imre
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kénytelen volt megszakítani a bíróság ülését Alfons Orie hágai bírói, amelyen Ratko Mladicsnak kellett volna nyilatkoznia bűnösségéről. A vádlottat botrányos viselkedése miatt kénytelen volt ugyanis eltávolíttatni a tárgyalóteremből és az ülést egy időre megszakítani. Orie először arra kérte, vegye le a sapkát, később pedig arra figyelmeztette, ne kiabáljon oda a srebrenicai áldozatok teremben megjelent hozzátartozóinak. Mladics azonban figyelmen kívül hagyta a bíró szavait, kérte vissza a sapkáját, mert mint mondta, fázik a feje. Mindeközben Mladics többször felemelte hangját, néha rákiabált a bíróra. – Orie bíró úr, rövidítsük le a mondókát! – ripakodott rá. Hozzátette, két ügyvédet akar: Milos Saljicsot és Alekszandr Mezjajevet. Ez utóbbi orosz ügyvédet nem ismeri a vádlott, azért követelte, hogy az tüstént jöjjön Hágába, hogy kidolgozzák a védelmét. – Más védőkre nincs szükségem – közölte Mladics. A bíró ismét megkérdezte: óhajt-e nyilatkozni bűnösségéről vagy nem. Ekkor ingerülten felelt: „tehetnek bármit, de Saljics és Mezjajev nélkül nem nyilatkozom”.
Ezek után a bíró megállapította, hogy mivel a vádlott nem hajlandó nyilatkozni, úgy veszik, ártatlannak vallja magát. Ám ezt követően Mladics továbbra is állandóan megszakította az ülést, a bíró szavába vágott, majd levette a fülhallgatót, teátrálisan kijelentve, hogy tovább nem hajlandó hallgatni a bírót. A figyelmeztetések után is folytatta a provokációt, míg végül Orie meg nem elégelte, s ki nem vezettette a teremből. Mladicsot másfél évtizedes rejtőzködés után május 26-án fogták el a vajdasági Lázárföldön. Népirtással és emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.