Kincseskamrák a templom alatt

Mesés, évszázadok alatt összegyűlt kincset találtak a dél-indiai Srí Padmanabhaszvámi templom alatti titkos kamrákban. Az ékszerek becsült értéke elérheti a 3700 milliárd forintot. India leggazdagabbá lett szentélyét tegnaptól száz fegyveres őrzi. A hatodik, rejtett szoba feltárását tegnap kezdték el.

2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ékszerek és aranytárgyak ezrei, gyémánttal teli zsákok, istenek és istennők smaragddal és rubinnal kirakott szobrai, koronák, sok ezer aranyérme, egy vastag, hatméteres nyaklánc; csupán ízelítő azokból a kincsekből, amelyek évszázadokon keresztül rejtőztek a dél-indiai Kerala állam egyik hindu templomában, a thiruvananthapurami Srí Padmanabhaszvámiban. A 900 milliárd rúpia (azaz csaknem 3700 milliárd forint) értékűre becsült, mesébe illő leletet az épület alagsorának titkos kamráiban fedezték fel a múlt héten – közölte az AFP-vel Kerala állam belügyminisztere, K. Dzsajakumár. A mesebeli kincs becsült értéke több mint egész India oktatási költségvetése. A templom hat rejtett kamrájából eddig ötöt nyitott ki a munkával megbízott héttagú kutatócsoport, és nem tudni, vajon mit rejt a 140 éve érintetlen, titkos hatodik cella, amelynek feltárását tegnap kezdték el a szakértők – fűzte hozzá a miniszter.
A faragásairól híres Srí Padmanabhaszvámit még a IX. században, Visnu isten tiszteletére emelték. A történészek szerint a mesés kincsek évszázadok folyamán, hithű zarándokok adományaiból gyűltek össze, akik így adóztak Visnu istennek és a korabeli uralkodónak. A vagyont a föld alatti szobákban gyűjtögették, így maradt meg sértetlenül, évszázadokon keresztül. C. S. Radzsan, a keralai legfelsőbb bíróság bírája, a vagyon felügyeletével megbízott bizottság tagja szerint a kincs egy része feltehetőleg a Travánkor királyi család vagyonához tartozik. A legenda szerint ugyanis a királyi család értékei egy részét elrejtette, hogy az ne kerüljön az angolok kezére.
A csodás lelet hírére – még a teljes leltár elkészülte előtt – száz rendőrt és katonát vezényeltek a templom védelmére. A fegyveresek háromszoros biztonsági kordont vontak a szentély köré, sőt sebtiben a főhadiszállásukat is berendezték mellette. Ezenfelül az épületet biztonsági kamerákkal és riasztócsengőkkel látták el.
India függetlenné válása, azaz 1947 óta a templomot a királyi család leszármazottai által létrehozott alapítvány igazgatta, a közelmúltban azonban az indiai legfelsőbb bíróság elrendelte az állami felügyeletet. A bizottság ezek után határozott úgy, hogy megnyitják a föld alatti titkos cellákat. A döntés ellen a királyi család tiltakozott, nem sok eredménnyel.
A maga 320 millió rúpiát érő vagyonával mindeddig a dél-indiai Andhra Pradesh államban lévő Thirupáthi templom számított a leggazdagabbnak Indiában. Mostantól azonban helyét a Srí Padmanabhaszvámi vette át. A példátlan felfedezés máris éles vitákat váltott ki Indiában arról, hogy a templomra vagy a szegénység enyhítésére fordítsák-e a váratlanul érkezett kincset. A kormányzat ugyanakkor bejelentette, hogy a régészeti vizsgálat után – amellyel a pontos értékét is megállapítják – a lelet visszakerül a templomba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.