Kisebb cégek digitális támogatása

Munkatársunktól
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem tizenkétmilliárd forintra pályázhatnak a kis- és közepes vállalkozások a Digitális megújulás cselekvési tervben. A vállalati folyamatmenedzsment és az elektronikus kereskedelem támogatására összesen 10,8 milliárd, míg a vállalati szolgáltatóközpontok létrehozására és fejlesztésére további egymilliárd forint áll rendelkezésre. Mint azt Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, a kis cégek informatikai fejlesztéseit a digitális megújulást szolgáló cselekvési terven kívül az Új Széchenyi-terv is támogatja. A pályázatok célja, hogy a kis- és közepes vállalkozások az informatikai fejlesztések segítségével munkahelyeket teremtsenek.
Az államtitkár közlése szerint a vállalati folyamatmenedzsment és az elektronikus kereskedelem támogatása a Gazdaságfejlesztési operatív program és a Közép-magyarországi operatív program támogatásával valósulhat meg. A 2011–2013 közötti időszakban a Gazdaságfejlesztési operatív program kilencmilliárd, míg a Közép-magyarországi operatív program 1,8 milliárd forint forrást biztosít e célok megvalósítására. Az érdeklődők július 1. és 2012. december 31. között pályázhatnak a forrásokra. A Gazdaságfejlesztési operatív programból egy-tíz millió forint, míg a Közép-magyarországi operatív program forrásából egy-tizenöt millió forint közötti összeg kapható támogatásként, amelynek maximális mértéke a beruházás 50 százaléka lehet. A vállalati szolgáltatóközpontok létrehozására, fejlesztésére a Gazdaságfejlesztési operatív program forrásaiból egymilliárd forint áll rendelkezésre 2011–2013 között. A vissza nem térítendő támogatás összege minimum 30 millió forint lehet, míg a felső összeghatár 250 millió forint, a pályázatokat ez esetben július 1. és augusztus 31. között lehet benyújtani.
Mint ismert, az infokommunikációs államtitkárság már tavaly letette az asztalra a választási ciklust meghatározó digitális megújulási tervet. A stratégia három fő pillére a polgárok, a vállalkozások és az állam. A program fő célja az esélyegyenlőség és a versenyképesség növelése, s az olcsóbb és átláthatóbb állam. A stratégia – összhangban az unió digitális menetrendjével – célul tűzi ki azt is, hogy 2013-ig minden településen elérhetővé váljon a széles sáv. Erre az állam több mint 12 milliárd forintot különített el, s a célt a magyar vállalkozások bevonásával valósítja meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.