Kísért Kelly tragédiája

Balogh Roland
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a brit rendőrség még semmi konkrétat nem árult el a mostani lehallgatási botrány kirobbantójának tartott egykori News of the World újságíró, Sean Hoare váratlan hétfői haláláról, a brit sajtó és bloggerek máris párhuzamokkal bombázzák a világhálót. A britek első körben az épp nyolc éve öngyilkosságot elkövető David Kelly esetét hozták fel. A brit védelmi minisztériumnak dolgozó egykori tudós, a biológiai hadviselés szakértője ugyanis egy nem hivatalos magánbeszélgetésen a BBC újságírójának, Andrew Gilligannek elmondta, a Blair-kormány kozmetikázta az Irak tömegpusztító és biológiai fegyvereire vonatkozó elemzését, hogy tudják mivel indokolni az inváziót Szaddám Huszein ellen. A Gilligan által végül leadott anyag után a brit munkáspárti kabinet hajtóvadászatot indított a „forrás” ellen, többször kötelezték a BBC-t, fedje fel szivárogtatóját. Végül maga Kelly közölte, ő beszélt az újságíróval. Ezért 2003. július 15-én egy rendkívüli parlamenti külügyi bizottság elé idézték, meghallgatása után két nappal azonban váratlan öngyilkosságot követett el. A hatóságok szerint a sétára induló Kelly 29 fájdalomcsillapítót vett be és saját bicskájával átvágta bal csuklóját. Holttestére másnap találtak rá.
Hasonló öngyilkosságot követett el még 1963-ban Stephen Ward, az úgynevezett Profumo-botrány egyik főszereplője. Ward nős konzervatív politikusoknak közvetített csinos, fiatal modelleket, így például John Profumo hadügyminiszternek is. A botrány 1962-es kirobbanása után letartóztatták és prostitúcióban való segédkezéssel, haszonszerzéssel vádolták. Utolsó tárgyalási napja előtt azonban túladagolta az altatóit. A Profumo-botrány hatására egyébként Harold Macmillan konzervatív kormányfő 1963. október 18-án beadta lemondását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.