Kitálalt Kadhafi volt minisztere

Hírösszefoglaló
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moammer el-Kadhafi viselt dolgairól, mocskos üzleteiről és barbár bosszúakcióiról beszélt a líbiai vezető volt külügyminisztere az Al-Hajat arab újságnak adott szombati interjújában. Az MTI által is idézett Abder-Rahmán Salgam többek között elmesélte, hogyan számolt le 1983-ban Kadhafi egy korábbi harcostársával, aki egy meghiúsult puccskísérlet után Marokkóba menekült. Salgam szerint Kadhafi utánaküldte embereit, akik visszahozták Líbiába, majd „leölette, mint egy birkát”. Az akcióban közreműködő marokkóiaknak pedig 200 ezer dollárt fizetett. A líbiai vezető Hoszni Mubarak egyiptomi elnöknek repülőgépet ajándékozott, „kairói embere” pedig nem más volt, mint Omár Szulejmán, az egyiptomi titkosszolgálat főnöke. Jemenben Kadhafi emellett számos fegyveres csoportnak nyújtott támogatást – állítja a 2000 és 2009 közötti volt külügyminiszter. Elmondása szerint Kadhafi gyűlöl dokumentumokat aláírni. Kormányzásának bevált módszere a telefonon keresztül adott utasítás.
Kadhafi közben ismét kijelentette, országa nem adja meg magát sem a felkelőknek, sem a NATO-nak. Szombat este Závíja városban hangfelvételről lejátszott üzenetében visszautasította a nemzetközi közösségnek azt a felszólítását, hogy távozzon a hatalomból. A NATO gépei továbbra is lankadatlanul bombázzák Tripolit. A líbiai állami tévé szerint a tegnap hajnali robbanások Aín-Zara és Tadzsúra keleti peremkerületeit érték. A tévé idézett egy katonai forrást, amely közölte, hogy a támadásnak vannak áldozatai, de számokat nem mondott. A brit Reuters hírügynökség helyszíni riportja szerint a bengázi ellenzék közben egyre hatékonyabb, komolyabb tűzerőt képviselő fegyvereket képes gyártani, például vállról indítható rakétavetőket is. Tegnap egyébként kemény harcok folytak Kadhafi erői és az ellenzékiek között az ország keleti részén fekvő Brega városában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.