Kitűzték az Atlantis indulási napját

Hírösszefoglaló
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 8-ra tűzte ki az Atlantis űrrepülőgép indítását, ezzel az űrsiklóprogram utolsó misszióját – helyi idő szerint – kedden a NASA – adta hírül a BBC. Ez az utolsó küldetés a 135. lesz a program 1981. április 12-i kezdete, a Columbia első útja óta. A start floridai idő szerint 11 óra 26 percre kitűzött történelmi pillanatát mintegy 750 ezer néző szeretné a helyszínen, a Kennedy Űrközpontban megtekinteni. Mint megírtuk, ha szigorúan vesszük, akkor az Endeavour június elsején befejezett missziója volt az űrsiklók utolsó igazi küldetése. Az Atlantis ugyanis már csökkentett létszámmal, négy űrhajóssal indul 12 naposra tervezett útjára a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), ahová ellátmányt visz. Az űrsiklóprogram befejeztével legkorábban 2015-ig az orosz Szojuz orosz űrhajók látják el a feladatot.
Ugyancsak kedden kis híján űrszeméttel ütközött a Föld körül keringő ISS, a veszély miatt átmenetileg el kellett hagynia az űrbázist az ott dolgozó hat űrhajósnak – jelentette az MTI. A három orosz, két amerikai és egy japán űrhajós az ISS-hez csatlakozott két visszatérési egységben lelt menedéket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.