Kizárva és legyalulva

Risztov Évát kizárták a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban, a magyar–amerikai női pólómeccs pedig minden volt, csak nyílt nem, hiszen válogatottunkat 16-7-re legyalulták. A sanghaji vizes világbajnokságon tegnap az volt az egyetlen pozitívum számunkra, hogy egyszer ez a nap is véget ért. Méghozzá Kínában előbb, mint nálunk.

Ballai Attila
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a vízilabdán és a medencés úszáson kívül egyetlen versenyszámot kellett volna említenünk, ahol érdemi esélyt látunk a magyar sikerre, adódott a válasz: tízezer méter, Risztov Éva. Közép-európai idő szerint kedden hajnalban azonban ez a remény abban a pillanatban elillant, amint indulónkat az ecuadori bíró kizárta.
Risztov féltávnál még a 3–5. helyen haladt – ez az érem ígérete mellett azért is különösen értékes pozíció, mert az első tíz olimpiai kvótát szerzett Londonra –, amikor szabálytalankodás miatt diszkvalifikálták. A magát inkább áldozatnak, mintsem vétkesnek tartó érintett a Magyar Rádiónak nyilatkozva így elevenítette fel a történteket: „A mellettem úszó ausztrál Melissa Gorman, miután sárga zászlós figyelmeztetést kapott, eljátszotta, hogy visszahúztam, holott ő volt az, aki előtte többször is fejbe vert. Ezzel az ítélettel egyévi munkámat tették tönkre.”
Nemhogy több ezer kilométer távolságból, de még a partról is túlzott merészség lenne megítélni, mi történt a vízben, annyit azonban feleleveníthetünk, hogy a tavalyi balatonfüredi Eb-n hetedikként záró, ezzel amúgy elégedett Risztov akkor meglepve konstatálta: olyan intenzív volt a bunyó, hogy leginkább labda nélküli vízipólóra hasonlít a sportág, és ehhez még hozzá kell szoknia. A jelek szerint sajnos egyelőre nem sikerült, legalábbis nem a bírák által elfogadható módon. Mert ha egyébként valami nem hiányzik Risztov Évából, akkor az eltökéltség és a harci szellem biztosan nem. Eme erényeket jövő héten a medencében még kamatoztathatja, szerencsére korlátok, azaz kötelek között.
Talán női pólósaink is jobban jártak volna, ha „féltávnál kizárják” őket, ugyanis 4-4-ig tartották a lépést az amerikaiakkal, igaz, két negyed elteltével már 7-4-es vesztésre álltak. Mondhatjuk, hogy az előző három vb győztese csapott össze, csakhogy míg a mi 2005-ös keretünkből ketten maradtak hírmondónak, addig a vetélytárs 2007-es alakulatából öten, a 2009-es címvédőből pedig nyolcan vettek részt a tegnapi leckéztetésben. Ott bivalyerős center és remek kinti lövők, itt kiszolgáltatott és gyengélkedő kapusok, egyre erőtlenebb és lassabb zónavédekezés – nem is csoda, hogy a második félidő 9-3-ra, az utolsó negyed 4-0-ra ment el. Magyar válogatott emberemlékezet óta nem pólózott azért a tétért, hogy tízgólos verésen belül maradjon, most a hajrában ez is megesett.
Mivel a csapatunkat 16-7-re elpáholó amerikaiak a hollandokkal 7-7-es döntetlent játszottak, szigorúan számszaki alapon nehéz elképzelni, lányaink csütörtökön miként gyűrhetnék le az olimpiai bajnokot. Pedig nem ártana, mert különben a nyolc közé jutásért az ausztrálok jönnek majd szembe, nem sokkal kisebb lendülettel, mint az „amik”.
Ami az egyebeket illeti, a műúszópárosok szabadprogramjának selejtezőjében a Czékus Eszter, Kiss Szofi kettős a 24. helyen végzett, így nem jutott be a tizenkettes döntőbe; a műugróversenyekről pedig akkor adunk részletesebb tájékoztatást, ha akad majd egy szám, amelyet nem a kínaiak nyernek. Tegnap még nem jött el ennek az ideje.
Tegnapi eredmények. Műugrás, férfi 3 m-es szinkronműugrás: 1. Csin Kaj, Lo Jü-tung (Kína) 463,98 pont; női 1 méter: 1. Si Ting-mao (Kína) 318,65 pont. Műúszás, csapat, rövid program: 1. Oroszország 98,300 pont. Nyílt vízi úszás, női 10 km: 1. Keri-Anne Payne (Nagy-Britannia) 2:01:58,1 ó.
Mai program. Hosszútávúszás: férfi 10 km (Gercsák Csaba, Kutasi Gergely) 3.00. Mű- és toronyugrás: női torony, selejtező (Kormos Villő) 4.00. Műúszás: egyéni szabadprogram, selejtező 3.00, döntő 13.00; csapatszabadprogram, selejtező 8.00. Vízilabda: férfiak, csoportmérkőzések, 2. forduló, A csoport: Magyarország–Kazahsztán 13.40.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.