Klasszikus Kékszalagból még kettő

<br /> Vitorlázás

MTI
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a megszokottnál egy nappal korábban, július 14-én, jövő csütörtökön reggel 9 órakor rajtol el Balatonfüredről a 43. Kékszalag Telekom Nagydíj nemzetközi vitorlásverseny. A hazai szövetség azért döntött a rajt időpontjának megváltoztatása mellett, mert így a mezőny második felében célba érők is részt tudnak venni a szombati közös vacsorán és banketten.
Szoják Balázs versenyigazgató elmondta, Közép-Európa legpatinásabb és leghosszabb tókerülő versengésére több mint 500 hajó részvételét várják. Az indulóknak a légvonalban 145 km-es Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred útvonalat kell teljesíteniük. Wossala György, a szövetség ügyvezető elnöke a magyar és az európai vitorlázás ünnepének nevezte a versenyt, és bejelentette: az idén utolsó előtti alkalommal rendezik meg a klasszikus Kékszalagot, s 2014-től már csak nyílt formában, minden hajóosztály számára bonyolítják le. A Kékszalagot immár negyedik alkalommal előzi meg egy nappal a Kékpántlika ifjúsági verseny.
A Kékszalagot először 1934-ben rendezték meg. A legtöbb elsőséggel Litkey Farkas büszkélkedhet, aki 2001 és 2009 között sorozatban kilencszer diadalmaskodott, s idén is az egyik fő esélyesnek számít, noha tavaly csak 4. lett egy katamaránnal. Az idei Kékszalag egyik fontos kérdése, hogy megdől-e a verseny gyorsasági rekordja, amelyet 1955-ben a Nemere II állított fel, amikor 10 óra 40 perc alatt teljesítette a távot. Erre van is esély, mert a meteorológiai előrejelzések szerint a rajt napján szeles idő várható.
A vitorláseseményhez ezúttal is számos kiegészítő program kapcsolódik majd. A balatonfüredi mólónál keddtől vasárnapig vitorlásfalu, borfalu és kézműves-kiállítás, a rajt napján pedig műrepülő-bemutató várja a látogatókat. A szombati eredményhirdetést követően a Class FM rádió Class Nyár koncertsorozatának fellépői szórakoztatják a nézőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.