Könnyű júliusi fesztiválsaláta

R. Kiss Kornélia
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatért a nyár, a hétvége lehetőségei pedig korlátlanok, mindenütt kulturális, boros és gasztronómiai eseményekkel várnak. A Balaton, mint mindig, most is célszerű választásnak tűnik: van víz és van bor. Egerben víz ugyan nincs – hacsak a történelmi nevezetességű patakot nem számítjuk ide –, bor viszont itt is van, ez idő szerint éppen egy új fehérbor-házasítást próbálnak bevezetni a piacra. Visegrád pedig látványos családi utazást kínál a középkorba.

Tihanyi nyár. Ma kezdődik a Tihanyi Szabadtéri Játékok, az elmúlt évekhez hasonlóan minden pénteken és szombaton lesznek előadások és koncertek, augusztus végéig. Igazi nyári kínálat, a legnépszerűbb zenekarokkal és tánctársulatokkal: a sort ma nyitja a Budapest Bár koncertje, holnap a Magyar Állami Népi Együttes jubileumi ünnepi műsora látható a Bujtor István Szabadtéri Színpadon. A hétvégén még nem lesz színházi előadás, később azonban annál több. A nyári színházi évad jövő pénteken nyit majd Tihanyban az Orlai Produkciós Iroda Esőember című előadásával.

Dallal, borral. Nemcsak Tihanyt érdemes felkeresni a hétvégén, Badacsonytomajon is megünnepelhetjük, hogy véget ért az alkalmi ősz. A ma kezdődő, kétnapos Laposa Dal- és Borfesztivál a Laposa borteraszon kapott helyet, a zenei kínálatban van néhány átfedés Tihannyal: itt is lesz Budapest Bár és Quimby is, és külföldi sztárvendéggel is kedveskednek a szervezők. A detroiti Melvin Davis és az LMT Connection fellépése révén mindenki hozzájuthat hétvégi souladagjához, egyébként pedig ott vannak a balatoni borok, amelyeknek nem lehet elégszer örülni.

Egri Csillag. Ha már bor, akkor Egert is érdemes felkeresni a hétvégén. Az idei Egri Bikavér Ünnepen új keletű fehérbor-házasítással jelentkeznek, a cuvée az Egri Csillag nevet kapta, és a bikavérhez hasonló babérokra tör a szülői szándék szerint. Akinek mindez nem mozgatja meg a fantáziáját, annak figyelmébe ajánljuk a traktorversenyt, amelyen Torgyán József, Nagy Feró és Csernus Imre zsűriznek, együtt. A rím kedvéért az előző két fesztiválhoz hasonlóan itt is fellép a Budapest Bár. Kitelepül persze harmincnál is több nagy hírű borászat, és szőlő, illetve bor ihlette ruhák kollekcióját is bemutatják nagyszabású show kíséretében.

Történelem-játék. Az Úr 2011. esztendejében megint fényes ünnepségre invitál minket a visegrádi királyi palota. A palotajátékokon állítólag a magyarok királya, Károly látja vendégül a csehek királyát és más előkelőségeket is. Feltételezzük, hogy teljes díszben. Az biztos, hogy a legvitézebb bajvívók és a leggyönyörűbb úrhölgyek már Visegrádon vannak, a palotajátékok ugyanis tegnap kezdődtek el, és a múzeum munkatársai idén is azon dolgoznak, hogy visszavarázsoljanak minket a középkorba, legalább vasárnapig. Középkori vásár, táborok, komédia, de még középkori kikötő is lesz a hétvégén Visegrádon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.