Korrupciós gyanúban az RMDSZ minisztere

Pataky István
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukaresti sajtóhírek szerint házkutatást tartott tegnap a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Borbély László környezetvédelmi miniszter egyik rokonánál. A DNA ügyészei tegnap azzal gyanúsították meg Ioan Ciocan üzletembert, hogy egy húszezer euró értékű lakásfelújítással „megvásárolta” a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) miniszterének befolyását közbeszerzési szerződések megkötéséhez. Szintén gyanúsított Szepessy Szabolcs, Borbély személyi tanácsosa, aki közvetítőként vállalt szerepet az ügyben. Emil Boc román kormányfő kedden este csak annyit mondott, hogy nem kapott tájékoztatást a DNA-tól a miniszter ellen felhozott esetleges vádakról.
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán kijelentette, Borbély László továbbra is élvezi a szövetség politikai támogatását. – Meggyőződésem, hogy a vádak hamisnak bizonyulnak majd a következő napokban – hangsúlyozta a pártelnök. A Transindex erdélyi hírportál kérdésére Kelemen nem kívánta kommentálni azt a felvetést, miszerint lejárató kampány folyik Borbély ellen, de azt hozzátette: „az elmúlt években sokszor láttunk ilyen típusú lejáratást”. Mint mondta, az RMDSZ-t ilyesfajta eszközökkel nem lehet más irányba terelni. Ismeretes, nemrég az RMDSZ ellenállásán bukott meg a nagyobbik bukaresti jobbközép kormánypárt terve a régiós átszervezésről. Borbély László egyébként több alkalommal is nyíltan szimpatizált a balliberális ellenzékkel. A politikus amolyan jolly joker az RMDSZ-ben, 2004–2008 között közmunkaügyi és területrendezési miniszter volt, most a környezetvédelmet igazgatja, s egyben a párt alelnöke. 2008-ban az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltjeként elvesztette a választást román ellenfelével szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.