Korszakváltás: csökkent az államadósság

Történelmi léptékű változásnak, egy új, adósságcsökkentő korszak kezdetének számít, hogy a kormány egy lépésben és rekordmértékben csökkentette az ország államadósságát – jelentette be tegnap a miniszterelnök.

Munkatársainktól
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor közölte, függetlenségünk visszanyeréséről van szó, hiszen korántsem lehet szabadságnak nevezni azt az állapotot, amikor tíz befizetett adóforintból hét adósságszolgálatra megy el. A kormányfő szavaiból az is kiderült, hogy a mostani – a hazai államadósságot a GDP 81 százalékáról 77 százalékra csökkentő – lépést ősszel újabb követi, a következő évek teendőit pedig önálló törvény szabályozza majd. – Az első csatát megnyertük az államadósság ellen folytatott háborúban – hangsúlyozta. Kívánatos célként jelölte meg, hogy tartozásunk mértékét ismét 50 százalékra szorítsuk vissza. – Ha ezt sikerül elérni, erős lesz Magyarország, ahol az embereknek megéri dolgozni, ugyanis a munkájukból nem mások gyarapodnak majd – fogalmazott.
Az adósságcsökkentés felé tett minden lépés levegőhöz juttatja Magyarországot, amely az elmúlt évtizedek hibás döntései és rossz gazdaságpolitikája miatt adósságcsapdában vergődik – elemezte a kormánydöntés következményeit Lóránt Károly közgazdász. Emlékeztetett arra, hogy a mostani, 1345 milliárd forintos lépés a magán-nyugdíjpénztári forrásokra támaszkodik.

Részletek a 3., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.