Követendő kivétel

Míg a pesti tőzsde – Európában szinte kivételként – emelkedéssel zárta a hetet, addig a forint újabb történelmi mélységbe, immár 227,53-os árfolyamra süllyedt a svájci frankkal szemben.

Munkatársunktól
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag alatti forgalom mellett emelkedett tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a BUX 0,33 százalékos növekedés után 22 378,79 ponton állapodott meg. A pesti parketten mindössze 10,4 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények, s egy kivétellel valamennyi vezető papír erősödött. A nap nyertesének a Mol tekinthető, az olajipari cég részvényei ugyanis 2,4 százalékot drágultak. A Magyar Telekom 0,7 százalékos emelkedést mondhatott magáénak, míg a Richter 0,6 százalékkal ért többet, mint egy nappal korábban. Az OTP ugyanakkor veszített korábbi pozíciójából: a bankpapír 1,9 százalékot esett.
A Magyar Telekom (MT) igazgatósága jóváhagyta az elvi megállapodást az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének hivatalával arról, hogy egyezség útján zárják le az MT-vel kapcsolatban indított vizsgálatot. A cég korábban tudatta, hogy auditbizottsága belső eljárást folytatott az MT montenegrói és macedóniai tevékenységével kapcsolatos, több mint 31 millió euró értékű szerződések kapcsán. A jóváhagyott elvi megállapodás értelmében az MT – anélkül, hogy akár beismerné, akár tagadná a vele szemben tett állításokat – hozzájárulna egy olyan egyesült államokbeli bírósági határozathoz, amely véglegesen eltiltja bizonyos jogsértéstől, s a cég vállalná a bírság megfizetését is.
Délután újabb történelmi mélypontra gyengült a forint a svájci frankkal szemben, fél öt körül a frankot 227,53 forinton jegyezték a csütörtöki 227,4 forint után. – A befektetési menedéknek tekintett svájci frank Magyarországtól független nemzetközi hatásokra erősödik – magyarázták elemzők, akik szerint a piaci szereplők elsősorban az euróövezeti államadósság-válság okozta bizonytalanság és a világgazdaság növekedési kilátásainak romlása miatt vásárolják a biztos, értékálló befektetésnek számító svájci devizát. Az eurót 269,15 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, csaknem azonos szinten a csütörtöki árfolyammal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.