Közpénzből tréningeznek a szocialisták

Húszmillió forintot költ a jobbára volt miniszterekből, államtitkárokból álló MSZP-frakció arra, hogy képviselői kommunikációs tréningeken vehessenek részt. A párt egy olyan céggel szerződött le a múlt héten, amelynek tulajdonosai között van a szocialista közeli Horizont Zrt. is, amely a Jókai utcai új pártszékház felépítésében is érdekelt volt.

Török László
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója szerint a felkészítésre azért van szükség, mert a szocialista politikusok most ellenzékben politizálnak, és ez „új helyzetet” jelent. A politikus hozzátette, hogy több új frakciótag is van, és hasznos elmélyíteni, miként lehet a politikai üzeneteket hatékonyan átadni a közvéleménynek. A szocialista frakció egyébként meglehetősen tapasztaltnak mondható, hiszen tagjainak nagy többsége már jó ideje politikusként tevékenykedik. Az 58 fős képviselőcsoportban hét olyan politikus található, aki 2010 előtt nem volt országgyűlési képviselő.

*

Ficsor Ádám az egyik, ő azonban korábban miniszterelnöki kabinetfőnöki, államtitkári és titokminiszteri tisztséget is betöltött.
Török Ottó az ügyvezetője annak a tanácsadó cégnek, amelyikkel a múlt héten szerződtek a szocialisták. Elmondta, a kommunikációs tréningekre alkalmanként hívnak szakelőadókat, augusztustól pedig már be is indulnak a képzések. A Sapienza Kft. ügyvezetője kifejtette, 18,9 millió forintos keretösszegben állapodtak meg, a megbízás pedig év végéig szól. Török Ottó – aki egyébként a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányban is sportügyekért felelős szakállamtitkár volt – beszámolt arról is, hogy a cég korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek és a Paksi Atomerőműnek, illetve magántársaságoknak végzett hasonló munkákat. A cégvezető neves sportcsaládba született: ő maga válogatott kardvívó volt, édesapja tagja volt a Tokióban bronzérmet szerző öttusa-válogatottnak, nagybátyja, Török Ferenc kétszeres olimpiai bajnok öttusázó később pedig SZDSZ-es országgyűlési képviselő.
A Sapienza Kft.-ben tulajdonos a szocialista közeli Horizont Zrt. is, amely korábban a Köztársaság téri volt pártszékházhoz tartozó ingatlanok értékesítésében vett részt, és amely birtokolja az MSZP új székházát építő társaság, a Jókai 6. Irodaház Zrt. részvényeit is. A Sapienza Kft. közbeszerzési eljárással nyerte el a megbízást, amelyet az Országgyűlés Hivatala bonyolított le, hiszen az MSZP-frakció ide tartozik. A közel húszmillió forintot közpénzből, a képviselőcsoportnak járó keretből fizetik majd ki. A megbízásról az Origo.hu számolt be tegnap. A lap közölte, hogy a Közbeszerzési Értesítő szerint a Sapienza Kft.-t nem nyílt versenyben, hanem úgynevezett „közvetlen ajánlattételi felhívással induló tárgyalás nélküli” eljárással választották ki. Ez azt jelenti, hogy nem kell nyilvánosan meghirdetni a megbízást, hanem elég, ha a megrendelő ajánlatot kér három különböző cégtől, és kiválasztja közülük a legkedvezőbbet. A közbeszerzési hirdetményben ugyanakkor már egyedül csak a Sapienza szerepel ajánlattevőként, amit Török azzal magyarázott, hogy tudomása szerint érkeztek ugyan más ajánlatok is, de azok érvénytelenek voltak.
A vállalkozás többek között a parlamenti hozzászólásokra és problémamegoldásra fogja képezni az MSZP-seket, de stresszkezelés és tárgyalástechnika is téma lesz. A közbeszerzési hirdetmény szerint egyéni és csoportos formában történik az 58 főből álló frakció felkészítése. A hivatalos nyilvántartásban szereplő mérlegei szerint a Sapienzának 2009-ben 4,7 millió, 2008-ban 20 millió, 2007-ben pedig 49 millió forint árbevétele volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.