Külföldi tojásra szorulhatunk?

Dénes Zoltán
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan az uniós állatjóléti kötelezettségek és a magas takarmányköltségek miatt jövőre már a baromfiból is importra fog szorulni Magyarország – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Bárány László, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke. Elmondása szerint az ágazaton belül a legnagyobb gondok jelenleg a tojástermelőknél jelentkeznek. Esetükben segítséget fog jelenteni, hogy a kormánnyal megegyeztek arról, a közeljövőben 4-5 milliárd forintos kerettel pályázatot tesznek közzé az unió által előírt ketrecváltás elősegítéséhez. Megjegyezte azonban, hogy vélhetően a nagyüzemi termelők 10-15 százaléka még ennek ellenére is kivonul a piacról, mivel nem tudja majd teljesíteni az új követelményeket. Így a mostani mintegy 2,7 milliárd darabos belföldi tojás-előállítás várhatóan 2,2 milliárdra csökken. A brojlercsirke piaca szintén hektikus: a keresleti piac és a túlkínálat váltja egymást. Előreláthatólag így az idén a tavalyi szinten marad a termelés, esetleg néhány ezer tonnával eshet vissza. Bár a kereslet stabil, bajba kerülhetnek még a liba- és kacsamáj-előállítók is – mondta a BTT elnöke. Ennek oka főként az, hogy kiöregedik a szakma, nincs szakember-utánpótlás.
Problémákat okoz a militáns, magát állatvédő szervezetnek nevező Négy Mancs csoport is, amely botránnyal való fenyegetéssel elérte, hogy a konfliktust kerülő szervezők kitiltsák a töméses technológiával előállított libatermékeket egy nagy kölni élelmiszer-ipari szakkiállításról. Az ügyben a BTT levelet írt a nemzetgazdasági, a vidékfejlesztési és a külügyminiszternek, kérve hathatós fellépésüket az unión belüli példátlan diszkrimináció felszámolásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.