Kullogtunk a többiek után

Fellélegzett az ijedtség után a világ, hogy a görög válságban fordulat állhat be, ezért jól teljesítettek a tőzsdék Európa-szerte. Nem úgy a BUX, amely éppen egy hajszállal a negatív tartományban végzett, főként a Mol rossz szereplése miatt. A forint erősödött.

Munkatársunktól
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 8,01 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 22 693,74 ponton zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 18,3 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest. Az MTI kérdésére Varga Zoltán, a QUAESTOR-csoport elemzője elmondta, a pénzpiacok megnyugvással fogadták a görög parlament szavazásának eredményét, amely szerint sikerült a megszorítások menetrendjéről és a privatizációról megegyezni. Eközben a német pénzintézetek is hozzájárultak legalább 2 milliárd euró értékű görög államkötvény megújításához. Ráadásként kedvező makrogazdasági adatok érkeztek a tengerentúlról, így folytatódott a néhány napja megindult emelkedés a tőzsdéken. A hazai piac azonban lemaradt, ennek oka elsősorban a Mol gyenge szereplése, amellyel kapcsolatban semmilyen új hír nem került napvilágra. Az OTP ugyanakkor szép emelkedéssel zárt, az árfolyam ismét közel került a 6000 forintos szinthez – mondta Varga Zoltán. Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője a hírügynökség kérdésére azt mondta, ellentétes mozgásokat lehetett látni a tegnapi kereskedési napon. Az OTP felfelé mozgott, ami jelentős részben a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhető. A görög problémák enyhülésével jobb a hangulat, s tegnap délután kedvező amerikai makroadat is napvilágot látott, az OTP az elemző szerint ebből tudott profitálni. A nap vesztese a Mol a nagy papírok közül, az utóbbi időszakban érkezett kedvezőtlen hírek – a horvátországi helyzet – valószínűleg arra késztették a befektetőket, hogy ebből a papírból átsúlyozzanak a szektor más értékpapírjaiba – mondta Herczenik Ákos.
Erősödött csütörtökön a forint a bankközi devizapiacon, reggel 265 forint körül nyitott, s bár napközben 266 forint fölé is kúszott, délután 4 órakor újra 265 forint körül jegyezték. Az euró délután 267,50 forinton állt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.