„Különösen kritikus a helyzet”

Kevesebben születtek és többen haltak meg Magyarországon 2011 első négy hónapjában, mint a múlt év ugyanezen időszakában – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Soha ilyen kevés gyermek nem született még hazánkban, mint idén.

Mizsei Bernadett
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta – szinten közhelyként – mondogatjuk, hogy fogy a magyar, de most valóban különösen kritikus a helyzet – nyilatkozta lapunknak Kapitány Balázs. A Népességtudományi Kutatóintézet tudományos titkára elmondta, a népességfogyás múlt évben történt felgyorsulását elsősorban nem a magasabb halálozás, hanem az igen alacsony születésszám okozza. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az idei év első négy hónapjában 27 560 gyermek született, 11,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma pedig 45 515 volt, ami 3,1 százalékos emelkedést jelent a 2010. január-áprilisi időszakhoz képest. 2011. április végén 9,972 millió ember élt Magyarországon.
Kapitány Balázs szerint a fogyás oka az 1995-ös Bokros-csomagig vezethető viszsza, amikor a rendszerváltás időszakában jegyzett 125 ezres születésszám 90-100 ezerre csökkent. – Ezt követően tavaly májusban újabb hatalmas zuhanás következett be. Természetesen ez nem a kormányváltáshoz kötődik, hanem az előző kabinet még 2009-ben meghozott döntéséhez, amely 2010 májusától háromról két évre csökkentette a gyest – mutatott rá a titkár. Mivel a döntés 2009-ben született, hatása leghamarabb 9 hónap elteltével érződött, hiszen sokan a gyermek- és családellenes döntés miatt inkább lemondtak a gyermekáldásól. A szocialisták döntése miatt 10-12 százalékkal született kevesebb gyermek az előző 10 évhez képest. Kapitány Balázs elmondta, idén áprilisban csak 6319 gyermek született, miközben ebben a hónapban még soha nem esett 7000 alá a születésszám. Kitért arra is, hogy a kormány ugyan visszaállította a gyest kettőről három évre, azonban ennek hatása leghamarabb csak a döntést követő 9 hónapon túl érződik majd. – Pozitív változást várunk a kedvezményes családi adórendszertől is, ezért szeptemberig várni kell, hátha növekedésnek indul a születésszám – jelentette ki a titkár. Megjegyezte, a halálozás ugyan nőtt, de ez nem kimagasló, hiszen az átlag életkor nő. A szakember szerint jobban kell tartani ugyanakkor a kivándorlástól, hiszen május 1-jétől megnyílt az osztrák és a német munkaerőpiac. – A tradicionális migrációs csatorna a magyarok számára Németország és Ausztria, így számításaink szerint néhány év alatt akár 300 ezer ember is elhagyhatja az országot, amelynek drasztikus következményei lehetnek – tette hozzá.

Kiemelt célkitűzés. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága a KSH adataira úgy reagált: a kormány kiemelt célkitűzése a családok megerősítése és az, hogy megállítsa, de legalábbis lassítsa a népességfogyást Magyarországon, amelyhez kiszámíthatóan működő családtámogatási rendszernek kell létrejönnie. A kabinet bízik abban, hogy három-négy éves távlatban jelentkeznek az új kormány családokat segítő intézkedéseinek gyümölcsei. Az államtitkárság szerint az egész Európát érintő demográfiai válság megoldásának egyik eleme a családok megbecsülése, a munka és a magánélet összeegyeztethetőségének elősegítése, amely a munkaerőpiac rugalmasabbá és családbarát szemléletűvé válása nélkül nem valósítható meg.

Borúlátó MSZP. Szanyi Tibor (MSZP) szerint a gyes időtartama csökkentésének nincs köze az alacsonyabb születésszámhoz. – A Bajnai-kormánynak szakmai indoka volt erre a lépésre: a két év feletti gyest igénybe vevők száma gyakorlatilag egyenlő a nullával, vagyis mi csak az élethez igazítottuk a jogszabályt – tette hozzá. Szerinte a Fidesz „visszalépteti” a gyermekekkel kapcsolatos közszolgáltatásokat, a családi adókedvezménnyel pedig csak a jól kereső családokat segítik, így jövőre még kevesebb gyermek születik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.