Kultúra a karosszékből

WEBVADÁSZ<br /><br />Your Paintings (A te festményeid) címmel az online nyilvánosság elé tárja a BBC Nagy-Britannia összes köztulajdonban lévő festményét. A projekt részeként mintegy kétszázezer antik és modern festmény kerül fel 2012-ig a BBC és a Public Catalogue nevű alapítvány közös gondozásában a Your Paintings honlapjára.

Rajcsányi Gellért
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Google Art Project után egy újabb online, ingyen elérhető kultúrkincsben merülhetnek el a képzőművészet szerelmesei Angliától a világ legtávolabbi pontjáig. A Your Paintings honlapjának fejlesztésében még az Oxfordi Egyetem asztrofizikai tanszéke is részt vett; a gigantikus gyűjtemény június utolsó napjaiban indult el több mint hatvanezer képpel. Az öt-hat év óta előkészített projektben háromezer nagy-britanniai helyszín (galériák, múzeumok, hivatalok, egyéb intézmények) festményeit gyűjtik össze – ez valószínűleg még egy született britnek is végigjárhatatlan körút lenne. Különösen úgy, hogy a festmények 80 százaléka eddig a nyilvánosság elől elzárt helyen volt. A Your Paintings viszont házhoz, a karosszékbe hozza az élményt a brit kultúra rajongóinak. Ha a monitorunk nem is egyenértékű egy záporeső áztatta, mélyzöld parkban álló angol udvarház miliőjével, azért a Your Paintings is ellát annyi információval, amennyivel órákon át elüthetjük a szabadidőnket.
A kurátorok szerint Nagy-Britanniában rejtőzik szétszórva a világ legnagyobb és legértékesebb festménygyűjteménye. William Blake misztikus látomásai, Thomas Gainsborough rokokó jelenetei, William Hogarth társadalmi szatirikus festményei és persze Turner, a nemzeti tájképfestő alkotásai egyaránt megtalálhatók a gyűjteményben, természetesen a nemzetközi festőművészet legnagyobb nevei mellett Botticellitől Andy Warholig és a kortárs alkotókig. A honlapra felkerültek ismert történészek, művészek és hírességek válogatásai, de bátorítják a civil állampolgárokat is, hogy értékeljék a feltöltött műveket, netán meséljenek kedvenc festményeikhez kapcsolódó élményeikről. Van, aki gyerekként játszott egy festményen ábrázolt várrom mellett, egy kevésbé ismert kortárs festő pedig 23 évvel ezelőtt eladott saját képét találta meg a honlapon. A BBC a Your Paintingsszel hangsúlyozni szeretné, hogy mélyen elkötelezett a művészetek iránt. Közszolgálat, a tett erejével, csupa nagybetűvel.
(www.bbc.co.uk/arts/your paintings)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.