Kultúrélet a magyar tenger körül

Azoknak, akik már leszámoltak a „drágább, mint Horvátország” és a „hínáros pocsolya” típusú, Balatonnal kapcsolatos téveszmékkel, jó hírekkel szolgálhatunk: a Balaton környéke továbbra is a leggyönyörűbb ékköve ennek a kis országnak, a víz tiszta (bár a déli parton nincs belőle olyan sok), és a mozgalmasságra sem lehet panasz: ezen a hét végén is három különböző fesztivál vár minket, ha nem veri el őket az eső. Jövő héten pedig kezdődik a Veszprémi Ünnepi Játékok, amely mostantól a könynyebben megjegyezhető VeszprémFest néven fut.

R. Kiss Kornélia
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan már megkerülhetetlen része a magyarországi mindennapoknak a zenekar, a Most múlik pontosan-jelenség pont, hogy nem akar elmúlni sehogy sem. Akinek a jelenléte ennyire evidens, az már megengedheti magának a saját univerzumán belüli utalásokat és elhallgatásokat, a közönséggel megvan a tárgyalási alap, az életmű hiánytalan ismerete. Holnap megint tanúja lehetünk, ahogy a Quimby értelmezi saját magát. A Quimby Teátrum a legújabb attrakciójuk: kötetlen játékkal, improvizációkkal, rövid jelenetekkel, régi és új dalokkal hívnak minket sétára a saját világukban, megmutatva kicsit azt is, milyen lehet, amikor a rajongói fülektől távol folyik a műhelymunka. Nem is lesz két egyforma Quimby Teátrum, de a holnapi koncertet nem csak ezért érdemes útba ejteni: a helyszín, Tihany már önmagában is felüdülést jelent.

Nyugati fröccs. Miskolcon régi hagyomány a fröccsfesztivál, tavaly Csopak is megteremtette a nyugat-magyarországi változatot, a borhét mintájára ezúttal fröccsöket kóstolhatunk a borospavilonokban a hét végén. Természetesen koncertek is lesznek, a költői elnevezésű Fürdő utcai parkoló szolgál helyszínül Sipos F. Tamás vagy a Csemer Boglárka Jazz Quartet fellépéseihez, s ma este a Csopak Táncegyüttes műsorát is megnézhetjük, de érdekesnek ígérkezik a Ludas Matyi néptánc-vígjáték a Csíkzsögödi Harom Néptáncegyüttes előadásában.

Zenei felzúdulás. Nagy múltú és nagy sikerű rendezvény az UtcaFesztivál Zamárdiban, Hévízen és Zalakaroson. A hét vége előttünk álló estéin zenészek töltik meg az utcákat, hogy a megszokottnál oldottabb hangulatban osszák meg velünk az éves műhelymunka termését, a népdalénekléstől a popig. Hátha éppen itt futunk össze valami olyan friss, lendületes produkcióval, amelyet a nagy fesztiválokon hiába keresnénk.

Nyolcadszor Veszprémben. A Veszprémi Ünnepi Játékok nyolcadik alkalommal jelentkezik, ezúttal VeszprémFest elnevezéssel, hogy nyilván a külföldiek is értsék, miről van szó. A nyitókoncert csütörtökön lesz, a Grammy-díjas brazil énekes, Gilberto Gil áll a magyar közönség elé. A VeszprémFest öt napja az idén is a különleges külföldi csemegék ideje lesz: a londoni Incognito és a skandináv Nils Landgren Funk Unit zenekar és a a világzene egyik legnevesebb afrikai képviselője, Youssou N’dour is tiszteletét teszi. Ha ez még nem lenne elég: párhuzamosan zajlik a Rozé, rizling és jazznapok, tegnap óta egészen a VeszprémFest végéig. Jásdi, Figula, Konyári és a környék más híres borászai Pribojszki Mátyásnak és Jamie Winchesternek adnak találkozót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.