Lagarde lesz az IMF vezére

Dénes Zoltán
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christine Lagarde lesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új vezérigazgatója – közölte tegnap a pénzintézet egy elektronikus levélben. A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint a jelenlegi francia pénzügyminiszter előreláthatóan ötéves periódusra, július ötödikén foglalja el az IMF vezérigazgatói posztját. Christine Lagarde a korábban szexbotránya miatt, New Yorkban őrizetbe vett és egy hónappal ezelőtt tisztségéről lemondott Dominique Strauss-Kahnt váltja a vezérigazgatói székben. Az IMF vezetői székére két pályázó volt esélyes. A francia pénzügyminiszteren kívül az utolsó pillanatig versenyben volt Agustin Carstens mexikói jegybankelnök is. Egy ideig az izraeli jegybankelnök is a pályázók között volt, de a 67 éves Stanley Fischert a kora miatt kizárták a versenyből, a posztra 65 év a felső korhatár. Sajtóinformációk szerint az 55 éves Christine Lagarde-t az európai országokon kívül támogatta az Amerikai Egyesült Államok is. Az érvényes szavazati eljárás szerint az európai országok és az Egyesült Államok nagyobb súllyal érvényesíthetik az akaratukat. Christine Lagarde tegnapi megválasztásával az IMF első női vezetője lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.