Láthatatlan meccsek, riválisok

Nemhogy a daliás időkben, de még tíz éve is elképzelhetetlennek tűnt volna, hogy a magyar labdarúgást a Paks és a Kecskemét képviselje a második számú kontinentális kupában. Ám ezt is megéltük, sőt, a harmadik Európa-liga-résztvevő, a Ferencváros indulása a legváratlanabb fordulat, hiszen a Fradi az NB II-ből és tetszhalott állapotból tért vissza a nemzetközi porondra. Ahol az El-selejtező első körében ma 19 órakor az örmény Ulissest fogadja, miközben a Paks az andorrai Santa Colománál vendégeskedik.

Munkatársunktól
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ulysses név világszerte ismert, egyrészt az Odüsszeusz latin változata, másrészt James Joyce regényének címe. Az Ulisses, mint örmény futballklub viszont teljesen ismeretlen, mert a nyolccsapatos örmény liga harmadik helyezettje – a 2010-es szezont is bronzérmesként zárta, idén ugyanebben a pozícióban áll – láthatatlanul kis pont Európa labdarúgásában. Orosz kapusával, egy-egy brazil és kongói középpályásával, négy grúz légiósával remélhetőleg az is marad, és nem a Ferencváros kiverésével alapozza meg a hírnevét.
Papírformáról beszélni mindamellett kockázatos: az ellenfél ereje vagy gyengesége felmérhetetlen, sőt, a Fradié is az, mert a bajnoki dobogó harmadik fokára felkapaszkodott keret gyökeresen átalakult, a házi gólkirály Schembri mellett a tavaszra látványosan leeresztett Heinz is távozott, június végére egyébként is képtelenség új csapatot építeni. Igaz, az Ulissesnek nem is kell, mert Örményországban a naptári évet követi a szezon, ez mindenképpen a vendégek mellett szól. Az viszont az FTC mellett, hogy holland és brazil szerzeményeiben bizonyára most a legerősebb a bizonyítási vágy, nem is beszélve Lisztes Krisztiánról, aki 35 esztendősen igazolt vissza az Üllői útra; ő már 1996 őszén is rúgott két gólt a Fradi színeiben nemzetközi kupameccsen, és nem is az Ulisses, hanem a Newcastle hálójába.
A gárda legutóbbi kupasikerét szintén angol riválissal szemben érte el, 2004 őszén a Millwall kiverésével került fel az UEFA-kupa főtáblájára. Sőt, a BL-csoportkörtől is egy hajszál választotta el, a selejtező 3. körében 1-0-s előnyt szerzett a Sparta Prahával szemben, és Prágában hosszabbítás után kapott ki 2-0-ra. Egy évre rá az UEFA-kupa-selejtezőjének 1. fordulójában a fehérorosz MTZ-RIPO Minszk is megállította az FTC-t, amely előbb a nemzetközi mezőnyből, majd kizárását követően az NB I-ből is eltűnt. Az első osztályba három, a kontinentális kupába hat év elteltével tért vissza, az újrakezdéshez az Ulisses ideális partnernek tűnik.
Az Albert-stadionban 19 órakor kezdődő mérkőzést egy televízió sem közvetíti, mert a klub korábbi vezetése, Furulyás Jánossal az élen 2006-ban előnytelen – mármint a Ferencváros számára – tranzakció keretében eladta a nemzetközi kupameccsek közvetítési jogát. Az egyesület vezetősége emiatt tegnap feljelentést tett a hatóságnál.
A kupaporondon debütáló Paks ugyancsak ma 19 órakor kezdődő mérkőzését sem láthatjuk, mert a tolnaiak Andorrában, az UE Santa Coloma alakulatánál vendégeskednek. Mindkét párharc visszavágóját jövő csütörtökön vívják, az MK-győztes Kecskemét csak a selejtező 2. fordulójában kapcsolódik be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.