Lefejezték a mexikói Los Zetas bűnbandát

Hírösszefoglaló
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikóban letartóztatták az egyik legveszélyesebb bűnözői csoport, a Los Zetas harmadik számú vezetőjét, az El Mamito becenevű Jesús Enrique Rejón Aguilart – jelentette be tegnap a helyi rendőrség. El Mamito korábban a mexikói hadsereg elitkatonájaként szolgált, majd megszökött és bűnözőnek állt. Tizenhárom társával 1999-ben megalapította a kegyetlenségéről hírhedt Los Zetas bűnbandát.
Rejónt nemcsak a mexikói, hanem az amerikai hatóság is kereste, többek közt azzal gyanúsítják, hogy idén februárban köze volt Jaime Zapata amerikai vámtiszt meggyilkolásához. Az amerikai drogellenes ügynökség ötmillió dolláros nyomravezetői díjat ígért annak, aki információval segíti a tettesek elfogását. Hosszú felderítő és előkészítő munkával azonosították, majd tartóztatták le a férfit, ezzel a legmagasabb vezetői szinteken gyengítették a Los Zetast. – El Mamitót végül vasárnap, Atizapanban fogták el – közölte Ramon Eduardo Pequeno, a mexikói rendőrség drogellenes osztályának vezetője.
A Los Zetas kezdetben a Golfo, azaz Öböl elnevezésű drogkartell fegyveres szárnyaként működött, tavaly tavasszal azonban különvált tőle. A szakadás óta El Mamito az ország központi és északi területein tevékenykedő bandák koordinátori feladatait látta el. Elfogásakor pénzt, számos fegyvert, egy gépjárművet és „kommunikációs felszerelést” foglaltak le nála – közölte a Hoy digital.
A mexikói hatóság 2006-ban hirdetett háborút a maffiacsoportok ellen. Azóta folyamatosak az összecsapások a katonaság és a drogbandák között, a harcok már több ezer ember életét követelték. Zacatecas államban, San Jose de Lurdes-ban a hét végén a mexikói haditengerészet és a Los Zetas közt ötórás tűzpárbaj alakult ki. Tizenöt bandita vesztette életét, öt katona megsebesült, tizenhét bűnözőt pedig letartóztattak. Sinaola államban, a Mazatlan-kikötő közelében, két mexikói újság szerkesztősége előtt lefejezett holttesteket találtak. Mario Lopez, a régió kormányzója szerint a megcsonkított holttesteken megtalálták a Los Zetas üzenetét, amellyel őt fenyegették meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.