Légi baleset Oroszországban

Kényszerleszállás közben lezuhant egy orosz repülőgép Karéliában tegnap, a balesetben negyvennégyen meghaltak, nyolcan – köztük két kisgyerek – pedig súlyosan megsérültek. A szerencsétlenséget a pilóta hibája okozta. Az utasok között külföldiek is voltak.

MN-összeállítás
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországban, a karéliai Petrozavodszk mellett kényszerleszállás közben lezuhant egy orosz Tu–134-es típusú repülőgép hétfőn késő este – jelentette a távirati iroda. Az utasszállító fedélzetén ötvenketten voltak – negyvenhárom utas és kilenctagú személyzet –, negyvennégyen meghaltak. Nyolcan – köztük két kisfiú – súlyos sérülésekkel túlélték a szerencsétlenséget. Az utasok között az oroszokon kívül egy holland, egy svéd, két ukrán és négy orosz– amerikai kettős állampolgár is volt.
A RussAir légitársaság gépe Moszkvából indult Petrozavodszkba, és a karéliai székváros repülőterétől egy kilométerre egy autóútra zuhant. A gép törzse kettétört, majd lángba borult. A tragédiát minden bizonnyal pilótahiba okozta – idézte Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes kijelentését a BBC. Megtalálták a gép fekete dobozait, vizsgálatuk még pontosabb képet ad. Az elsődleges adatok szerint a Tupoljev kapitánya sűrű ködben, a műszerek mellőzésével, a saját szemével próbálta megtalálni a leszállópálya betonsávját – sikertelenül. A gép elszakította azt a magasfeszültségű vezetéket, amely a leszállópálya jelzőfényeit táplálta, ezért a repülőtér sötétbe borult. Három másodperc múlva működésbe léptek a tartalék energiaforrások, de ez már nem segített a gépen.
A moszkvai repülőtérről a gép tökéletes műszaki állapotban, teljesen feltöltött üzemanyagtartályokkal indult el. A karéliai repülőtér – amely civil és katonai célokat is szolgál – ilyen mostoha időjárásban is tud fogadni gépeket. Moszkvából a helyszínre küldték a rendkívüli helyzetek minisztériumának Il–76 típusú repülőgépét, amely katasztrófahelyzetekre kiképzett orvosokat és pszichológusokat szállított a helyszínre. A karéliai kormány az áldozatok családjainak hatmillió forintnak megfelelő segélyt nyújt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.