Lemondott Murdoch cégigazgatója

Rebekah Brooks, a Murdoch-birodalom brit cégcsoportjának igazgatója engedett a nyomásnak és lemondott posztjáról; döntését a kormányfő és az ellenzék is elégedetten fogadta. Mindeközben az FBI nyomozásba kezdett az esetleges amerikai visszaélésekkel kapcsolatban, főként a 2001. szeptember 11-i áldozatokra koncentrálva.

Munkatársunktól
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a News International megerősítette Rebekah Brooks igazgató, a News of the World (NoW) bulvárlap egykori főszerkesztőjének távozását, aki a mostani botrányt kiváltó eset idején – egy elrabolt és később meggyilkolt 13 éves kislány telefonjának lehallgatásakor – vezette a lapot. A később a NoW-ot kiadó cégcsoport igazgatójává előlépett Brooks távozását David Cameron kormányfő és Ed Miliband, a Munkáspárt elnöke is üdvözölte. Utóbbi hangsúlyozta: felelősségvállalás nélkül senki sem gyakorolhat hatalmat. Rupert Murdoch a – saját tulajdonában lévő – Wall Street Journal amerikai napilapnak adott interjújában megvédte a cég botránykezelési stratégiáját és bejelentette, a hét végén az országos médián keresztül fogják az egész nemzet bocsánatát kérni.
Tegnap az FBI nyomozást indított, hogy kiderítse, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak telefonjait is lehallgatta-e a News Corporation. A gyanú alapjául azok a híradások szolgálnak, amelyek szerint az alkalmazottak egy New York-i rendőrtisztet akartak lefizetni, hogy megszerezzék a telefonbeszélgetések archívumait.
A News of the World az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá illegális módszerekkel. Murdoch és fia, James jövő hét kedden állnak majd a parlament médiabizottsága elé.

Leépítés és sztrájk. Tegnap 24 órás sztrájkot kezdtek a BBC brit közszolgálati médiatársaság munkatársai a tömeges elbocsátások miatt, amelyekkel a cég évi 46 millió fontot (14 milliárd forintot) kíván megtakarítani. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.