Lezárult a Zuschlag-ügy

A jogerős ítélet indokolása közben szitkozódva, üvöltve hagyta el a tárgyalótermet a Szegedi Ítélőtáblán tegnap Földes Gábor, a Zuschlag-ügy tizennegyedrendű vádlottja. Az egymillió forint értékben fiktív számlát kiállító férfi elsőfokú ítéletét enyhítette a bíróság.

Munkatársunktól
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Földes Gábor ügyét azért különítették el a fellebbviteli tárgyaláson Zuschlag Jánosétól és a többi vádlottétól, mert egy másik büntetőeljárásban felmerült, hogy a férfi beszámítási képessége korlátozott. A másodfokú eljárásban kirendelt igazságügyi szakértő azonban megállapította, hogy 2006-ban Földes Gábor még beszámítható volt, így nincs akadálya annak, hogy felelősségre vonják a Zuschlag-ügyben játszott szerepéért.
A jogerős ítélet szerint a férfinak 100 ezer forintnyi pénzbüntetést kell megfizetnie, amennyiben nem teszi meg, 200 napos szabadságvesztésre változik a büntetése. Az ítélet kimondja: Földes Gábor bűnpártolást és magánokirat-hamisítást követett el. A bűncselekmények két, Zuschlag János érdekkörébe tartozó fiktív civil szervezet, a Szövetség a Modern Magyarországért és az Y-Generáció Egyesület tevékenységéhez kapcsolódtak. A civil szervezetek 2006 elején közösségi rendezvények megvalósítására, kiadványok készítésére nyújtottak be pályázatot a Táncsics Alapítványhoz. Mindkét egyesület 500 ezer forintos támogatást nyert, a pénzt azonban nem a pályázatban megjelölt tevékenységre fordították, hanem a 2006-os országgyűlési kampány során költötték el. A pénzt két szocialista politikus, Baráth Etele és Csiha Judit kampányához használták fel, akik erről nem tudtak semmit.
A támogatás felhasználásáról valótlan beszámolókat készítettek, amelyekhez Földes Gábor a Works Team Kft. nevében fiktív számlákat állított ki. Az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság még 200 ezer forintnyi pénzbüntetésre ítélte a férfit, ám a Szegedi Ítélőtábla tekintettel az időmúlásra, a vádlott betegségére és – a Zuschlag-perben korábban kiszabott büntetéseket is figyelembe véve – 100 ezer forintra enyhítette az ítéletet. A kihirdetés után, az indokolás közben Földes Gábor kikelt magából, szitkozódott, kiabált, és elhagyta előbb a tárgyalótermet, majd a bíróság épületét is.
Zuschlag egyébként jelenleg hatéves börtönbüntetését tölti bűnszervezetben elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.