Logisztikai bázis Záhonynál

Munkatársunktól
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelet és nyugat kereskedelmének újabb találkozási pontja készült el Fényeslitke–Komoró térségében, ahol kiemelt beruházásként 160 hektáron, 3,5 milliárd forintból, ötvenszázalékos uniós támogatással valósult meg az úgynevezett intermodális logisztikai központ. Már tervezik a tíz év alatt megvalósítható, harmincmilliárd forintba kerülő folytatást – jelentette be Ilenczfalvi-Szász Gábor, a beruházó és állami tulajdonos Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatója. A létesítmény hetven százalékának bérletéről öt-hat céggel tárgyalnak, három éven belül várhatóan csaknem a teljes terület hasznosul – mondta a vezérigazgató. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke hozzátette, hogy a térség az Európai Unió keleti határa, egyben a volt Szovjetunióban kiépített, úgynevezett széles nyomtávolságú és az Európában használt, normál nyomtávúnak nevezett vasutak kapcsolódási és árumegállító pontja. A terület kiválóan alkalmas ipari és logisztikai vállalkozások letelepedésére, mert itt párhuzamosan fut a széles és a normál nyomtávú vasút, de az áru akár közútra is terelhető. Sőt, szóba jöhet még a vízi szállítás megszervezése is. A szakemberek szerint a logisztikai központ forgalomélénkítő hatására nagy szükség van, mert Záhony térségében a keleti áruforgalom az elmúlt húsz év alatt a töredékére apadt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.