Lovas misével nyitott a Nyeregszemle

Hagyományteremtő szándékkal első alkalommal rendezik meg holnaptól Ópusztaszeren a Nyeregszemle névre keresztelt lovastalálkozót. Az esemény előtt tegnap lovas misét tartottak Szentkúton, majd a résztvevők egy része átlovagolt Ópusztaszerre. A lovas túra kellő „hangolásnak” számított a nagy közös ünnep előtt, amikor a szervezők reményei szerint több száz lovas és fogatos ad randevút egymásnak őseink előtt tisztelegve.

Velkei Tamás
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszáz lovas részvételére számítanak a szervezők a július 15–17-e között rendezendő lovastalálkozón. Az előzetesen regisztráltakon túl lovas íjászok, idomárok, trükklovasok, csikósok, hagyományőrzők is részt vesznek, így a várakozások szerint akár négyszáz ló is összegyűlhet az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
Rajtuk kívül legalább tíz fogatot is várnak a szervezők, közöttük a híres fríz hatos fogatot, amelyet a jellegzetes, hosszú, sűrű bokaszőréről is nevezetes, robusztus alkatú lovak húznak majd, de Ópusztaszer vendége lesz a híres mezőhegyesi Nóniusz ötös fogat is.
Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy Székelyföldről hat lovas indult el lóháton a Nyeregszemlére, így tisztelegve honfoglaló őseink előtt… A csíkcsicsói férfiak azóta már több száz kilométert tettek meg, mire Magyarországra értek, Békéscsabán, Orosházán és a hódmezővásárhelyi kéktói ménesbirtokon is megszálltak, mielőtt ma Ópusztaszerre érnek.
Ám nemcsak ők érkeznek Székelyföldről: Kincses Kálmán székelyszenterzsébeti református lelkipásztor vezetésével erdélyi gyermekek vettek részt lovas táborozáson Eördögh András biogazda jászszentlászlói tanyáján. Kedden a székely ifjakat Jászszentlászló polgármestere fogadta a településen található Hősök parkjában, majd az ifjú lovasok ünnepélyes keretek között adták be állampolgársági kérelmüket a község önkormányzatának.
Tegnap reggel több helyi lovassal kiegészülve lovagoltak át Szentkútra, hogy csatlakozzanak az ott megjelent lovasokhoz, akiknek több magyarországi tartományból érkező pálos szerzetes celebrált lovas misét. A szertartás – amely a XIX. századig hagyomány volt Magyarországon – érdekessége, hogy a résztvevők lóháton ülve hallgatják az áldást.
Szentkútról túrán lovagoltak át a résztvevők Ópusztaszerre, ahol a lovasokon kívül a hét végére nagyjából harmincezer látogatót várt Solymosi Bertold, a Nyeregszemle fő szervezője. A belépő 2500 forintba kerül, a tikett az esemény mindhárom napjára érvényes. Az emlékparkban további kedvezmény is várja a látványosnak ígérkező lovasdzsemborira érkezőket: a Feszty-körképnek is otthont adó rotundában ugyanis ez alkalommal az összes kiállítás megtekinthető egy belépővel, ami szintén 2500 forintba kerül.
Hogy a több ezer látogató egy pillanatra se unatkozzon, a szervezők rengeteg színvonalas programról gondoskodtak. A háromnapos rendezvényen a bátrabbak a részt vevő lovasiskolák szakmai segítségével kipróbálhatják lovastudásukat. De lesz lovagi torna, lovasíjász-, trükklovas-, csikós- és idomárbemutató, huszáreljegyzés, míg a park területén felállított jurtákban valódi nyeregszemlét, exkluzív kiállítást tekinthet meg a nagyérdemű a Kárpát-medence lovas történetéből.
A solymászszálláson egész napos madárnézegetővel és sólyomröptetéssel várják a vendégeket, míg a kovácstáborban a tűzben-vízben edzett vassal patkolt lovakat olykor meg is fürösztik. A kézművesforgatagban lesz gyékényfonás kicsiknek, nagyoknak, nemezelés és ötvösbemutató, labda- és tulipánkészítés gyerekekkel, szalagszövés, kerámiakészítés, szappanfőzés.
A legkisebbeket nomád játszótér várja. Az éhesek betérhetnek a Csikóhal csárdába, ahol nyereg alatt puhult halételeket, pácolt halat, kengyelbe tekert kecsegét, pontyot roston, laposra taposva, málhás márnát és más, kovácstűzön sütött finomságokat érdemes megkóstolni, de máshol is csillapítható az éhség, a szomjúság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.