Ma kezdődik Argentínában a Copa

Munkatársunktól
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-európai idő szerint szombatra virradóra megkezdődik a 43. labdarúgó Copa América Argentínában, a házigazda Bolíviával játssza a nyitómérkőzést. Dél-Amerika országok közötti labdarúgó-bajnoksága a világbajnokságnál is nagyobb múltra tekint vissza, az első tornát 1916-ban rendezték, szintén – az akkor függetlenségének centenáriumát ünneplő – Argentínában. A sorozat jelenlegi nevét 1975-ben kapta, ma is érvényes lebonyolítása pedig 1993-ban állandósult. Azóta hívnak meg a dél-amerikai szervezeten, a Conmebolon kívüli két országot (többnyire az Egyesült Államokat és Mexikót), a létszámot tizenkettőre bővítve.
Az idén Japánt is invitálták, de előbb az országot sújtó földrengésre, majd az európai légiósai távolmaradására hivatkozva lemondta a részvételt. A szervezők a világbajnok spanyolokat is örömmel látták volna a tornán, ám ők sem vállalták az indulást, így Mexikó mellett Costa Rica a másik beugró. A két legnagyobb esélyes pedig Argentína és Brazília.
A tizenkét csapatot három négyes csoportba osztották, amelyekből az első kettő, illetve a két jobbik harmadik jut a nyolc közé, ahonnan egyenes kieséses rendszerben folytatódik az esemény.
Az idei Copa Américáról bővebben a holnapi, a torna történetéről és magyar szereplőiről pedig hétfői mellékletünkben, a Sport7főben számolunk be részletesebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.