Ma ünnepeljük a dizájn világnapját

Makrai Sonja
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy éve, hogy az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (ICSID), amely ötven ország közel százötvenezer formatervezőjét képviseli, alapításának 50. évfordulóján meghirdette a dizájn világnapját – a dizájn ünnepét minden évben június 29-én tartják. A világnap célja, hogy népszerűsítse az ipari formatervezést és felhívja a figyelmet annak jelentőségére, az életminőségre gyakorolt hatására. Itthon az Iparművészeti Múzeumban szerveznek ma programokat: az állandó és időszaki kiállítások mellett a Fiatal Iparművészek Stúdió Egyesülete tagjainak munkáit lehet megismerni, a magyar formatervezési díjas, valamint Moholy-Nagy László- és Kozma Lajos-ösztöndíjasok munkáiból pedig kamarakiállítás nyílik, ahol láthatók lesznek például Esztány István a székely rakottas szoknyák formavilágát idéző bőrtáskái is.
A magyar tervezők mellett Agnieszka Nabielec, a Visegrad artist residency program ösztöndíjasának személyes szótárát is kiállítják – a lengyel alkotó magyarországi élményeit szótárában sajátos grafikai megoldásokkal ábrázolta. A Magyar Formatervezési Tanács által szervezett programok ingyenesen látogathatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.