Magához tért a piac

A magyar idő szerint kora délután napvilágot látott, meglepően kedvező amerikai makrogazdasági adat adott lendületet az európai tőzsdéknek, így a budapestinek is. A BUX 0,6 százalékot emelkedett ennek köszönhetően. A Richter kivételével erősödtek a vezető részvények, de a forint is javított az euróhoz és a svájci frankhoz képest.

Munkatársunktól
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délutánig a negatív tartományban tartózkodott a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. A tengerentúli piacok nyitása előtt nem sokkal – magyar idő szerint kora délután – megjelent meglepően jó amerikai makrogazdasági adat azonban optimizmust hozott az európai piacokra, így a budapestire is. Ennek köszönhetően a mutató végül 22 830,37 ponton zárt, ami 0,6 százalékos, vagyis 136,63 pontos emelkedésnek felelt meg. Emellé az átlagoshoz közeli, csaknem 13 milliárd forintos forgalom párosult. A BUX ezzel a nyugat-európai börzékhez hasonló teljesítménnyel zárta a napot. Régiónkban azonban ennél nagyobb ugrásokat is regisztráltak: Moszkva 1,6, Prága 0,8, Varsó pedig 0,2 százalékot hízott.
Nálunk a legnépszerűbb papír ezúttal is az OTP volt, amely 7,4 milliárd forintos forgalmat generált. A bank árfolyama 0,9 százalékot emelkedett. A Mol 1,4 százalékot erősödött, miközben az olajtársaság részvényei 4,5 milliárd forint értékben cseréltek gazdát. A céggel kapcsolatban kiderült, hogy a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagjának állami megvásárlásával összefüggő teljes ügyvédi megbízási díj legfeljebb 235 ezer euró (62,2 millió forint) lehet, a teljes tranzakciós költség pedig nem haladja meg a 75 millió forintot. Ezt Fellegi Tamás fejlesztési miniszter közölte Vadai Ágnes MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére.
A Magyar Telekom 0,2 százalékkal került feljebb 489 millió forintos forgalomban. A nagyok közül egyedül a Richter nem tudott javítani: a gyógyszergyártó árfolyama 0,7 százalékot romlott, míg szektortársa, az Egis stagnált.
Erősödni tudott a hazai fizetőeszköz a bankközi devizapiacon. Bár napközben egy euróért egy rövid ideig 265,5 forintnál is többet kellett adni, kora este 264,3 forinton jegyezték az európai közös pénzt, míg a svájci frank ugyanekkor 215 forint alatt tartózkodott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.