Magyar kereskedelmi partnerség Kínával

Hírösszefoglaló
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína, valamint Európa egyaránt a kommunikáció és az együttműködés szorosabbra fűzését szeretné – hangoztatta a kínai külügyminiszter tegnap Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök három európai országot érintő körútjának végén.
Jang Csie-cse (Yang Jiechi) a budapesti látogatáshoz kapcsolódóan megállapította, Magyarország Kína legnagyobb befektetési célországává és kiemelkedő kereskedelmi partnerévé vált Kelet-Közép-Európában. Beszámolt arról, hogy Ven felajánlotta, Kína magyar államkötvényeket vesz, továbbá egymilliárd euró értékben külön hitelt biztosít vegyes vállalatok létrehozásához. A kínai kormányfő Budapesten úgy vélte, hogy szabad kezet kellene kapniuk a két ország vállalkozói tanácsainak, hogy elősegítsék a személy- és információcserét, s folyamatosan – 2015-ig 20 milliárd dollárra – növeljék a kétoldalú kereskedelmi forgalmat. Elhangzott, a miniszterelnöki látogatás idején 1,8 milliárd dollár értékben Magyarországon együttműködési megállapodásokat írtak alá beruházásokról, valamint az infrastruktúrát, a pénzügyi ágazatot, valamint a logisztikai és a kulturális területeket érintő befektetésekről. Az MTI által idézett Jang ismételten hangsúlyozta, hogy Kína nagy figyelmet szentel az Európához fűződő kapcsolatai fejlesztésére,
s megjegyezte: Magyarország, Nagy-Britannia és Németország, a három ország, ahol a miniszterelnök most járt, mindegyike „kiemelkedő erő a kínai–európai baráti együttműködés elősegítésében”.
Továbbiak a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.