Magyar nő a mexikói kartellben?

Nagy Áron
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom embert, köztük egy magyar nőt vettek őrizetbe a mexikói hatóságok – közölte tegnap a Diario Oaxaca című helyi lap. A közép-amerikai ország nemzetvédelmi minisztériuma közölte: a tíz férfit és három nőt Puerto Escondidóban, egy Oaxaca állam területén lévő kikötővárosban fogták el.
A híradás szerint az előállítottak közül többen tagjai Mexikó egyik legkegyetlenebb szervezett bűnözői csoportjának, a Los Zetas kartellnek. A fegyveres erők összehangolt akciójában lefoglaltak nyolc nagy és négy kisebb kaliberű lőfegyvert, két kézigránátot, nyolcvanhat tárat, illetve 2382 darab lőszert, taktikai mellényeket s más katonai felszerelést is. A hatóságok elkoboztak továbbá két furgont – ezek és a bennük lévő portéka egyaránt lopottak voltak. Arról, hogy a magyar nő milyen szálakkal kötődik a Los Zetashoz, egyelőre nem tudni.
A Külügyminisztérium arról tájékoztatta lapunkat, hogy a mexikóvárosi magyar nagykövetség konzulja minden, a konzuli védelemről szóló törvényben előírt lehetséges érdekvédő lépést megtesz, mihelyt a hatóságoktól megkapja a hivatalos értesítést vagy visszaigazolást az őrizetbe vételről, és ellenőrizte az érintett magyar állampolgárságát. A tárca közölte: a konzuli védelem kiterjed az őrizetbe vettel történő kapcsolatfelvételre, a jogi lehetőségeiről való átfogó tájékoztatására, a tanácsadásra, szükség esetén a kirendelt vagy a választott védőügyvéddel való közvetlen egyeztetésre, valamint a tolmács biztosítására is. A konzul segíthet abban is, hogy az őrizetes vagy letartóztatott hazai hozzátartozóit értesíteni tudja helyzetéről. Az ügyet egyébként a konzuli szolgálat folyamatosan, annak befejezéséig – törvényességi szempontból is – figyelemmel kíséri.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.