Magyar világtalálkozó Balatonlellén

Munkatársunktól
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a magyar–lengyel barátság napjával kezdődött Balatonlellén az első Magyar világtalálkozó, amelyen több mint háromezer magyar vett részt a Kárpát-medencéből, Nyugat-Európából és a tengerentúlról. A rendezvény fővédnöke Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára volt, aki méltatta a lengyel és a magyar nemzet több száz éves barátságát. Ünnepélyes keretek között felvonták a magyar és a lengyel zászlót az Európai Unió himnusza alatt, majd a kétnyelvű megnyitót és a köszöntőket követően jelképesen megtörtént a soros EU-elnökség átadása.
Kuriózum volt az ünnepi megemlékezéssel és koszorúzással egybekötött lengyel–magyar konferencia a szomszédos Balatonbogláron, az 1940-es esztendők első felében működő, egykori egyetlen lengyel nyelvű gimnázium helyszínén. A lengyel–magyar nap vendégei voltak az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat képviselői. Több helyszínen tartottak történeti előadásokat, zenés előadóesteket, borfesztivált, népművészeti bemutatókat.
Megkezdődött a Magyarságismereti Szabadegyetem, amelyet négy napon át tartanak Balatonlellén. A világtalálkozó ma a hivatalos megnyitóval, illetve számos vízparti koncerttel folytatódik. Ma adják át A Világ Magyarságáért kitüntetéseket is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.