Magyarázatot kér az osztrákoktól a Jobbik elnöke

Vona Gábor Jobbik-elnök levélben fordul Heinz-Christian Strache FPÖ-vezérhez, hogy magyarázatot kérjen az osztrák politikus ellenséges hangvételű nyilatkozataira. Az osztrák politikus hallani sem akar a Jobbikról, de az általa gründolt összeurópai jobboldali szerveződésben szívesen látja Morvai Krisztinát.

Bodacz Balázs
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre fagyosabbá kezd válni a viszony az Osztrák Szabadság Párt (FPÖ) és a Jobbik között. Ennek leglátványosabb jele az volt, hogy az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache egy minapi sajtótájékoztatón arról beszélt: nem hajlandó együttműködni a magyar radikális párttal, amelyet „nem hat át a szabadság szelleme”. Morvai Krisztina európai parlamenti képviselőt viszont – aki nem párttag ugyan, de a Jobbik listavezetőjeként került Strasbourgba – elfogadható partnernek tartja.
Az osztrák nacionalista, euro-szkeptikus, valamint bevándorlás-ellenes politikus a választások után Hegyeshalmon még partneri hangulatú találkozón rázott kezet Vona Gábor Jobbik-elnökkel. A burgenlandi FPÖ-sök és a nyugat-magyarországi jobbikosok között a pártelnöki találkozót követően is fennmaradt a normális kapcsolat, mondta lapunknak Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke. Az FPÖ-t vezető Strache barátságtalan kijelentései szerinte arra vezethetők vissza, hogy a mozlimokkal szembeni bevándorlásellenes politikájához nyílt és feltétel nélküli Izrael-barátság is társul; a Jobbik pedig az ENSZ állásfoglalásaira hivatkozva kritikus a zsidó állammal szemben.
Vona Gábor pártelnök válaszokat vár Strachétól, ezért a napokban levelet intéz az FPÖ első emberéhez. Balczó elöljáróban annyit mondott, a barátságtalan FPÖ-s lépésre vonatkozó levelet majd a közvélemény is megismerheti. Strache válasza után a magyar pártvezetésnek konzultálnia kell majd Morvai Krisztinával, aki a Szövetség az Európai Szabadságért nevű szervezetben megfigyelőként együttműködik az osztrák politikussal. A szövetségnek egyébként tagjává válhatnak a szlovák és a szerb magyarellenes pártok is, így még inkább visszássá válhat, ha Morvai Krisztina továbbra is részt vesz a szervezet munkájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.