Magyarhangya: óvatos volt a moziláz

R. Kiss Kornélia
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vegyes tapasztalatokkal, de nagy lelkesedéssel zárta első évadját a Magyarhangya mozgalom. A fiatalok által életre hívott szerveződés a hazai filmforgalmazás problémáira adott választ egy hat filmre szóló bérlettel. A friss külföldi független filmeket egy vetítés erejéig hozták be a csatlakozó művészmozikba, és Skype-interjúkkal igyekeztek megteremteni a kapcsolatot az alkotókkal.
A jegyárakat csökkentő helyi szponzoráció terve csak egy helyen, Győrött valósult meg, de a szervezők szerint ez önmagában is bizonyítja, hogy a modell működhet. Jelenleg főszponzort keresnek a második bérlet elindításához. Ennek a filmjeit már a közönség szavazta meg előzetesek alapján, így a szervezők szerint valóban olyan filmeket vetíthetnek, amilyeneket a közönség látni szeretne. Bár elsősorban a fiatalokat célozták meg, most már az idősebb generáció bevonását is tervezik egy dokumentumfilm-sorozattal.
A szervezőgárda lendülete tehát töretlen, annak ellenére, hogy a vidéki mozikban nézőszám tekintetében nem lett kifejezett siker a Hangyapass, míg Budapesten stabil félházakat értek el. A vidéki eredményekkel kapcsolatban az egyik szervező, Csikós Gergő úgy gondolja: a kisebb érdeklődésnek talán az volt az oka, hogy nem kezdték el időben a kapcsolatfelvételt. – Vidéken nehezebb megtalálni és elérni azokat a fiatalokat, akiket ez érdekelhet, és talán kevésbé is nyitottak az itteni kisközösségek az újításokra. Fontos, hogy személyesen vegyük fel velük a kapcsolatot – vélekedett a tegnapi sajtótájékoztatón.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.