Mai Manó Ház: fiatal filmesek fotókiállítása

Kárpáti György
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június végén kiállítás nyílt a Mai Manó Ház kiállítótermében a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) három osztálya huszonnégy hallgatójának fotóiból; a tárlat augusztus 14-ig látogatható. A Pillanatnyi forgatókönyv című tárlaton első éves operatőr, végzős film- és televíziós rendező, valamint végzős operatőr szakosok összesen negyvenkét munkáját tekinthetik meg az érdeklődők.
A kiállítás szervezői az SZFE osztályaiban tanulók fotóiból többek között annak alapján válogattak, hogy a kifüggesztett pillanatképek milyen hangulatokat jelenítenek meg, s fontos volt az is, hogy a képek karakteresen mutassák be, hogyan látják a végzősök a világot. Máthé Tibor operatőr, tanszékvezető szerint a ma már egyetemi szinten megvalósuló oktatásban fontos lépcsőfok az állóképek készítéséhez szükséges képi kifejezőeszközök gyakorlása, a fotográfiai kifejezési módok szabályszerűségeinek megismerése és ezek vizuális megtapasztalása.
A tanszékvezető szerint a fotózási feladatok fontos alapot jelentenek a későbbi munkához, elsősorban látni tanítják a hallgatókat, s arra készítik fel őket, miként tudják fényképezőgép segítségével a világot úgy láttatni, hogy közben a fények és árnyékok minden változását rabul ejtve megértsék a pillanat rögzítésének örömét.
A tárlat kurátora Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház művészeti munkatársa, a kiállítást Korniss Péter fotográfus nyitotta meg június 30-án.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.