Már a kasszáknál van a reálhozam

Az Államadósság-kezelő Központ minden érintett magánnyugdíjpénztárnak visszautalta azt az összeget, amelyből megkezdhetik többek között a reálhozamok kifizetését. Úgy tudjuk, a kisebb kasszák már el is kezdték a tagi kifizetések utalását, de a nemzetközi hátterű, nagyobb pénzintézetek addig „ülnek” a reálhozamokon, ameddig azt a törvényi szabályozás engedi.

Szilágyi Richárd
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lejárt ma az a határidő, ameddig a fennmaradó magánnyugdíjpénztárak kötelesek voltak az Államadósság-kezelő Központhoz (ÁKK) tartozó Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól írásban visszaigényelni az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagoknak járó reálhozam és tagdíj-kiegészítés összegét. Úgy tudjuk, hogy ezt már korábban minden érintett nyugdíjkassza megtette, sőt az ÁKK – jogszabályi kötelezettségének megfelelően – az igényléstől számított két napon belül már vissza is utalta a pénztáraknak a kért öszszegeket. Információink szerint a kisebb kasszák már elkezdték a tagi kifizetések utalását, de a nemzetközi hátterű nagyobb pénzintézetek addig „ülnek” a reálhozamokon, ameddig azt a törvényi szabályozás engedi.
A nyugdíjreformról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy a pénztárnak a reálhozamok kifizetését a visszaigényelt összeg jóváírását követő nyolc munkanapon belül kell teljesíteniük a jogosultak részére.
*
Mivel forrásaink szerint az ÁKK minden pénztárnak visszautalta az igényelt összeget, így legkésőbb augusztus első napjainál a legnagyobb nyugdíjpénztárak sem húzhatják tovább az utalások elindítását. Ennek tükrében pedig semmilyen akadálya nem lehet annak, hogy augusztus végéig mindenki kézhez kapja az esetlegesen neki járó reálhozamát.
A postai kézbesítők 150 ezer forintig viszik ki az állami tb-rendszerbe visszalépett tagoknak a pénzt – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Posta közleményéből. (A többséget ez nem érinti, mivel az átlagos kifizetések összege néhány tízezer forint körül lesz.) Amennyiben a kézbesítés időszakában a volt pénztártag nem tartózkodik lakhelyén, a kifizetések zökkenőmentes teljesítése érdekében a posta lehetőséget kínál arra, hogy a kiutalt összeget 2011. szeptember 16-ig vegyék át a jogosultak, illetve a reálhozam felvételére maguk helyett meghatalmazottat bízzanak meg az erre rendszeresített nyomtatványon. A posta a szeptember 16-ig át nem vett kifizetéseket visszaküldi az egyes magánnyugdíjpénztárakhoz, ezt az összeget a pénztárak a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalják át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.