Márta István: Hídépítés teátrumokkal

Makrai Sonja
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márta István, az Új Színház igazgatója és Bozidar Djurovics, a belgrádi nemzeti színház főigazgatója a két intézmény jövőbeli együttműködésére vonatkozó megállapodást írt alá a hét elején. – Személyes kapcsolat révén keresett meg minket a belgrádi teátrum igazgatója, és az ügy mellé állt Predrag Markovics szerb kulturális miniszter is. A két színház alapvetően nem kompatibilis, hiszen a belgrádi háromtagozatú nemzeti színház, míg az Új Színház kisebb prózai intézmény, mégis megtaláltuk a közös pontokat. Határozatlan idejű együttműködést kötöttünk: produkciók, alkotók, színészek cseréjéről is megállapodtunk. Szeretnénk közös műhelyeket tartani, uniós forrásokra közösen pályázni – fejtette ki lapunk kérésére a megállapodás részleteit Márta István.
Az eseményen részt vett Predrag Markovics kulturális miniszter is, aki beszédében hangsúlyozta, a megállapodás lehetőséget teremt arra, hogy Budapesten és Belgrádban változatos és értékes produkciók kerülhessenek a közönség elé. Október 12-én az Új Színház – a szerb Egon Savin rendezte – Osztrovszkij: Erdő című darabbal vendégszerepel majd Belgrádban, a szerb nemzeti pedig decemberben mutatkozik be az Új Színházban.
– Az Új Színház jövőbeli művészeti koncepciójának szerves részét képezi a határon túli színházakkal való kapcsolat ápolása. Együttműködési tárgyalásokat folytatunk az újvidéki szerb színházzal, egy lengyel és egy szlovák teátrummal. A horvátországi eszéki színházzal már megállapodtunk két vendégjátékról. Meggyőződésem, hogy a politikát félretéve, a színház műfaján keresztül hidat tudunk képezni az országok között. Réthelyi Miklós miniszter biztosított arról, hogy elősegíti a további ilyen típusú együttműködéseket. Emellett kértük az Európai Színházi Konventbe való felvételtelünket, ami október táján meg is történhet. Így a Katona József Színház és a kolozsvári teátrum mellett mi is csatlakozhatnánk az európai színházi vérkeringéshez – fogalmazott Márta István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.