Martonyi BT-tagságért lobbizott Amerikában

Munkatársunktól
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martonyi János külügyminiszter New Yorkban folytatott megbeszéléseket Magyarországnak az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem állandó tagsági pályázatával kapcsolatban az elmúlt két napban – közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel szombaton. A közlemény ismerteti: Magyarország Szlovénia és Azerbajdzsán mellett pályázik az ENSZ BT kelet-európai választási csoportja részére megüresedő nem állandó tagsági helyre a 2012–13. évi időszakra. Magyarország éppen húsz évvel ezelőtt vett részt a BT munkájában hasonló minőségben. A választást idén októberben tartják. Martonyi János New York-i tárgyalásai során hangsúlyozta: a sikeres uniós elnökség után Magyarország fontosnak tartja, hogy tovább erősítse globális elkötelezettségét a BT nem állandó tagjaként végzendő munkája során.
A magyar diplomácia vezetője a két nap alatt mintegy 90 ország képviselőjével találkozott; többek között az Iszlám Együttműködés Szervezete, a Kis Szigetállamok Szövetsége és a Frankofónia Nemzetközi Szervezete, valamint más tagállamok képviselőjével tartott megbeszéléseket. A magyar külügyminiszter találkozott Henry Kissingerrel is, akivel új, On China című könyve kapcsán Kínáról, a világpolitikát meghatározó új folyamatokról és a globális kihívásokról folytatott eszmecserét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.