Még áll a Híd – de meddig?

Az átigazolási időszak hivatalosan csak július elsején kezdődik, de mire megnyit a piac, a Vasasnak kis túlzással már nem lesz labdarúgója. A tavasszal remekelt csapat kiárusítása ráadásul csak a kisebbik probléma; újra gyülekeznek a viharfelhők Angyalföldön. A Híd Zrt. január óta a futballklub többségi tulajdonosa, de a tevékenységét finoman szólva nem övezi közmegelégedés. A kisebbségi tulajdonos Vasas SC képviseletében Markovits László elnök érdeklődésünkre elárulta, felkészültek arra, ha netán közbe kell lépniük, amire akár már a jövő héten sor kerülhet.

2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra hagyják el a labdarúgók a Vasast. Már távozott Németh Norbert, Németh Gábor, Lisztes Krisztián és Ferenczi István, Lázok János napokon belül követi őket, a két debreceni kölcsönjátékos, Rezes László és Szilágyi Péter is viszszatért a DVSC-hez. Önmagában ez még nem tragédia, hiszen az elmúlt évtizedben hozzászokhattunk, hogy a csapatok az egyik évről a másikra szinte a teljes keretüket kicserélik. Csakhogy a szóban forgó futballisták a tavasszal húzóemberei voltak a piros-kékeknek. Abból, hogy a klub nem kívánja – nem tudja – megtartani őket, azt a következtetést vonhatjuk le: nem hosszú távra tervez. Az említettek ráadásul egytől egyik magyarok, akiket feltehetőleg nagyobb részben külföldiekkel pótolnak majd.
Sokkal nagyobb gond, hogy a Híd féléves működése során a magyar futballban senkit sem tudott meggyőzni a tervei komolyságáról. Alighogy megszáradt a pecsét a Vasassal kötött szerződésen, arról érkezett hír, hogy az APEH felfüggesztette a vállalat adószámát. Az adóhivatal ugyan hamarosan törölte a szankciót, de a gyanú maradt: a Híd tulajdonképpen fantomcég. A labdarúgás világában senki sem törődne ezzel, ha itt makulátlanul intézné az ügyeit. Ám a Faragó Attila vezette társaság ténykedését ugyanolyan zűrzavar jellemzi, mint a vezérigazgató korábbi cégeiét. Már az első hónapokban fizetési csúszásokról érkezett hír, s ez az állapot állandósult. A kulcsjátékosok távozása mögött is nyilván pénzügyi alku áll: a tartozás elengedése fejében az érintettek ingyen igazolhatnak máshová. Eközben, június elején arról értesülhettünk, hogy a Híd a Nyíregyházában is részesedést kíván szerezni. Hangsúlyozzuk, miközben a Vasassal sem bír. Az is kitudódott, Faragó Attila néhány éve már vállalt szerepet a magyar futballban: akkor a Gabona-Transz tulajdonosaként mezszponzori megállapodás kötött a Kaposvárral, amiben a somogyi fél részéről nem volt köszönet.
A hivatali út az kívánná, hogy elsőként Faragó Attilát kérdezzük arról, mik a tervei a Vasassal. Ám többször is meggyőződhettünk arról, ennek nincs sok értelme, a vezérigazgató mindig relativizálja a problémákat, s meseszép jövőképet fest. Üzleti magatartásáról Illés János, a Kaposvár ügyvezetője és Sziky Gyula, a játékosait a napokban Pécsre kiárusító Nyíregyháza tulajdonosa beszélhetne, de különböző okból erre egyik sem igazán hajlandó. Illés János arra hivatkozva hárította el az érdeklődésünket, hogy még lezáratlan ügye van Faragó Attilával – ami persze már önmagában is árulkodó, hiszen a Gabona-Transz 2007 és 2009 volt jelen Kaposvárott –, Sziky Gyula pedig e napokban, úgy tűnik, a magyar sportsajtón vezeti le ingerültségét. Hívásunkat fogadta, majd közölte, hogy számára ismeretlen a Magyar Nemzet sportrovata, s megszakította a röpke beszélgetést. Rövid műfaji kitérővel, de hasonló stílusban azt mondhatnánk, ciki, Gyula.
De maradjunk a Vasasnál, hiszen az idén százéves klub sorsa nem mérhető a magyar labdarúgás percembereiéhez. Markovits László, mint mindig, ezúttal is hiteles tájékoztatást adott:
– Nem állíthatnám, hogy minden a legnagyobb rendben halad. Önmagában az nem katasztrófa, hogy csúsznak a fizetések, hiszen ez máshol is, a legtöbb magyar klubnál előfordul. Számomra az aggasztó, hogy a sokadik határidőt is teljesítés nélkül haladjuk meg, ami óhatatlanul bizalomvesztéshez vezet. Nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy minden jóra fordul a futballklubnál, de arra is fel vagyunk készülve, ha ennek az ellenkezője következik be. Kisebbségi tulajdonosként vannak biztosítékaink, amivel, ha szükségét látjuk, élünk is. A magam részéről azt tartanám sportszerűnek, ha a tulajdonostársunk meggondolta magát, s másra számított, akkor álljon ki a nyilvánosság elé, s ezt mondja el, s közösen találjunk megoldást.
A Vasas SC az utánpótlást, az akadémia Kft.-t már visszavásárolta a Hídtól. Nem kizárt, hogy akár néhány napon belül a profiklub működtetéséről is gondoskodnia kell. Azaz újra kezdődhet a hajsza befektető után. A fogadási csalás miatt letartóztatott Mauro Bressannal az élen az olaszokkal nem tudott egyről a kettőre jutni a Vasas, s könnyen előfordulhat, így jár a magyar Híddal is. Más módon kell átjutni a túlpartra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.