Még vizsgálják a sérült Malév-gépet

Csibra Tibor
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tart még a műszaki vizsgálata annak a Malév-gépnek, amely szombaton rekedt Görögországban, Heraklion város repülőterén, miután leszálláskor megsérült. A magyar légitársaság szakemberei a helyszínre utaztak, s ott vizsgálják át a Boeing 737–800-as gépet, illetve elvégzik a szükséges javításokat – közölte lapunkkal Róna Márta, a Malév kommunikációs vezetője. Lapértesülések szerint a járat farokrésze landolás közben a leszállópálya betonjának csapódott. Róna Márta nem erősítette meg, hogy a gép az említett módon sérült meg, de hozzátette: a Boeing gond nélkül begurult a megállóhelyre, s az utasok biztonságban el tudták hagyni azt. A légitársaság a kár mértékéről és a vizsgálat eddigi eredményeiről annak végeztéig nem szolgál részletekkel, így azt sem tudni, hogy a balesetnek műszaki oka volt, vagy mulasztás eredményezte azt.
A Malév a szombaton történtek után csak annyit közölt, hogy egyik repülőgépe műszaki okok miatt nem tudott felszállni a görögországi Heraklionban, ezért annak 161 utasát egy másik járattal hozzák Magyarországra. A sérült gépen 187 ember volt. A kommunikációs vezető közlése szerint ők még aznap késő este rendben hazaérkeztek Budapestre.
A Blikk úgy tudja, a Boeing túl meredek szögben közelítette meg a leszállópályát, ezért először nem a hátsó kerekei, hanem a farokrésze csapódott a betonnak. A témával foglalkozó külföldi szakportálok szerint hasonló balesetet szenvedett 1985-ben egy japán Boeing 747-es, amelynek rejtett sérülései miatt évekkel később leszakadt a függőleges vezérsíkja, s a tragédiában 520-an haltak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.